Blog

Blog

Fosa septica – montare si sfaturi de intretinere

Uncategorized 0 comentarii
featured image

Fosa septica este cea mai cunoscuta alternativa folosita in zonele unde nu exista canalizare publica. Reprezinta o solutie simpla de evacuare a apelor menajare dintr-o locuinta si nu necesita mari batai de cap in ceea ce priveste intretinerea. Descoperiti in continuare mai multe informatii despre fosa septica, etape de montare si sfaturi de intretinere. 

Cand construiti o casa sau o casa de vacanta, exista multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Printre acestea se numara si prezenta sistemului de canalizare publica in acea zona. Din pacate, exista inca numeroase localitati in care sistemul de canalizare este absent, iar in aceste situatii trebuie sa gasiti o alternativa. Cea mai apreciata dintre optiunile disponibile este fosa septica.

Ce este o fosa septica?

Fosa septica este un recipient in care se colecteaza si apoi se epureaza apele folosite intr-o gospodarie. Aceasta este conectata prin tevi si conducte la canalizarea casei si la campul de drenaj.

Modul de functionare a fosei septice este urmatorul: cu ajutorul unor substante biochimice, se filtreaza apele menajare astfel incat substantele solide sa se separe de cele lichide si sa se sedimenteze pe fundul fosei. O data filtrata, apa va fi evacuata prin campul de drenaj. Substantele solide sedimentate pe fundul fosei septice vor fi eliminate periodic prin vidanjare.

 

 Nu ai nevoie de o aprobare speciala pentru montarea fosei septice, dar esti obligat sa iti dotezi gospodaria cu un sistem de colectare si epurare a deseurilor menajare. Asadar, daca nu exista canalizare in zona unde urmeaza sa fie construita o casa, fosa septica devine obligatorie.

 

Cum se monteaza fosa septica?

Sunt cateva etape care trebuie respectate pentru montarea unei fose septice si anume:

 

• Verificarea solului

Inainte de a se trece la lucrarile propriu zise, este foarte important sa fie analizat solul: daca acesta este stabil, daca are o inclinatie potrivita, daca este sau nu inundabil etc. In functie de aceste aspecte, se va decide daca groapa in care va fi montata fosa septica va avea nevoie de o izolare suplimentara.

 

• Saparea unei gropi

Primul pas in executia acestui tip de lucrari este saparea unei gropi cu 30 – 40 de cm mai mare decat rezervorul fosei septice pentru care ati optat.

Groapa montare fosa septica

 

• Racordarea la canalizarea casei

Acest lucru se face cu ajutorul unui sistem de tevi, care vor ajuta la colectarea apei si apoi la evacuarea ei. Tot in aceasta etapa se construieste si campul de drenaj al apei, care va fi conectat de fosa septica cu 2 sau 3 tevi perforate.

Important! Teava de canalizare si teava de drenaj trebuie sa aiba o usoara inclinatie, de aproximativ 1- 2 %.

Fosa septica racordare

 

Sfaturi de intretinere pentru fosa septica

1. Nu asezati greutati si nu parcati deasupra fosei septice

Prin tasarea exagerata a terenului, exista posibilitatea ca fosa septica sa se fisureze in timp.

 

2. Nu plantati copaci in apropierea fosei septice

Radacinile copacilor se pot dezvolta prea mult si pot ajunge sa blocheze tevile.

 

3.Consumati apa in mod eficient

Reziduurile solide care se sedimenteaza pe fundul fosei trebuie vidanjate constant. Cu cat folositi mai multa apa, cu atat volumul reziduurilor creste si vidanjarea trebuie realizata mult mai des.

 

4. Nu aruncati obiecte solide in WC/ chiuveta

Nu este recomandat sa aruncati obiecte solide in WC sau ulei si alte resturi alimentare in chiuveta, deoarece acestea pot ajunge sa blocheze tevile sau campul de drenaj.

 

5. Programati in mod regulat inspectarea si vidanjarea fosei

Fosa septica nu este greu de intretinut, dar exista cateva actiuni care trebuie repetate constant, precum inspectarea si vidanjarea. Este recomandat ca aceste actiuni sa fie realizate de firme specializate. Echipa de mesteri Carpat Instal va sta la dispozitie pentru lucrari de mentenanta si intretinere pentru fose septice.

 

Intr-o societate moderna este important ca fiecare casa sa fie racordata la un sistem de canalizare. Cand nu este posibila racordarea la reteaua publica de canalizare, fosa septica reprezinta o solutie accesibila, care nu implica costuri exagerate si care poate asigura buna functionare a sistemului de canalizare al gospodariei pentru o perioada indelungata.

Daca aveti nevoie de sfaturi si consultanta in alegerea solutiilor potrivite pentru instalatii apa-canal, nu ezitati sa ne contactati!

Ramaneti la curent cu ultimele noutati din domeniul instalatiilor si activitatea noastra. Urmariti-ne pe Facebook si Linked In!

Adauga comentariu