Fose septice – ce sunt?

Fosele septice sunt recipiente (rezervoare) care sunt ingropate in sol si au rolul de a colecta apele menajere, reziduale, provenite de la gospodarii, retinand materiile solide si deseurile plutitoare. Termenul “septic” se refera la mediul bacterian anaerob care se dezvolta in rezervor si descompune sau mineralizeaza rezidurile deversate aici, proces in urma caruia se degaja bioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan.

Aceste fose septice pot avea unul sau mai multe compartimente, insa acele fose septice prevazute cu doua compartimente asigura o indepartare mai eficienta a solidelor din apele reziduale.

Un avantaj al acestor fose septice este acela ca ele mai pot fi cuplate si cu alte unitati de epurare cum ar fi filtrele biologice sau sistemele aerobe care implica aerare artificiala fortata.

 

MONTARE SEPARATOARE GRASIMI

Separatorul de grasimi este un rezervor fabricat din polipropilena care are rolul de a inlatura depunerea pe instalatiile de apa a grasimilor insolubile, neemulsionate in scopul protejarii mediului inconjurator.

Apele reziduale contin uleiuri si grasimi care impreuna cu alte componente se depun pe peretii conductelor si astfel pot duce la coroziune, blocaje si mirosuri urate. De aceea, utilizarea de separatoare de grasimi este necesara mai ales in unitatile industriale si comerciale ca de exemplu: hoteluri, restaurante, cafenele, magazine si cantine, fabrici de procesare a carnii, fabrici de mancaruri gata preparate, fabrici de chipsuri, etc. In aceste unitati ele sunt obligatorii, insa pot fi utilizate si in gospodarii, montarea facandu-se sub chiuveta.

Separatorul de grasimi are doua compartimente: sedimentatorul si separatorul. In primul compartiment are loc decantarea (limpezirea) apei incarcate de materii solide si namol, dupa care trece in al doilea compartiment care functioneaza cu ajutorul gravitatiei. Grasimile vegetale si animale au o greutate specifica mai mica decat apa ceea ce le face sa se ridice la suprafata si se recupereaza grasimile prin deversare.

Citeste si: