Statii de epurare – ce sunt? 

Statii de epurare, sau microstatiile, sunt acele instalatii care printr-un proces ce implica operatiuni fizice, chimice si biologice trateaza apele uzate provenite de la zone rezidentiale sau de la unitati precum spitale, scoli, hoteluri, spatii comerciale, unitati militare etc., eliminand particulele solide, materia organica si uneori chiar si substantele nutritive.

Termenii generali utilizati pentru a descrie diferitele grade de tratament, in ordinea crescatoare a nivelului sunt: tratare primara, tratare secundara si tratare tertiara a apei.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre aceste statii de epurare are trei compartimente prin care se realizeaza treptat eliminarea poluantilor din apa, dupa cum urmeaza:

  • Tratarea primara sau mecanica are loc in primul compartiment al acestei statii de epurare si consta in indepartarea solidelor organice si anorganice aflate in suspensie si indepartarea pojghitei formata din materialele care plutesc la suprafata apei uzate. Aproximativ de la 25 pana 50% din necesarul de oxigen biochimic intrat in procesCBO5, intre 50 si 70% din totalul solidelor in suspensie si 65% din ulei si alte grasimi sunt eliminate in timpul tratamentului primar. Particule de azot si fosfor organic precum si alte metale grele asociate cu solidele sunt de asemenea eliminate in aceasta etapa, insa componentele coloidale si dizolvate raman in apa.
  • Tratarea secundara sau biologica are loc in al doilea compartiment al acestei statii de epurare si consta in tratarea apei rezultata din prima etapa a procesului de epurare prin indepartarea substantelor organice coloidale si biodegradabile. Procesul aerob de tratare biologica se realizeaza cu ajutorul oxigenului de catre microorganismele aerobe (in principal bacterii) care metabolizeaza materia organica din apele uzate, producand astfel mai multe microorganisme si substante anorganice (in principal CO2, NH3 si H2O). Prin procesul de tratare biologica in asociere cu tratarea primara se elimina in mod obisnuit aproxmativ 85 % din CBO5 si din solidele in suspensie si metalele grele aflate initial in apele uzate.
  • Tratarea tertiara sau chimica este cea mai avansata etapa de tratare a apei si are loc in compartimentul decantor al acestei statii de epurare. Aici are loc indepartarea nutrientilor azot si fosfor (compusi care contin elemente cu caracter fertilizant) precum si alte solide in suspensie, substante organice refractare, metale grele si solide dizolvate. Prin procesul de tratare chimica se consuma in general peste 95% de oxigen biochimic (CBO5), peste 85% oxigen chimic (CCO), peste 70% azot si mai mult de 80% fosfor. Dupa operatiunile de decantare si filtrare, apele sunt evacute intr-o conducta de indepartare a apei numita emisar.