Instalatii de stingere incendii – retele de hidranti, si anume sisteme de iesire ale retelei de apa, necesare pentru racordarea cu furtune PSI in cazuri de urgente si incendii.

Pentru stingerea unui incendiu care poate sa apara la o cladire civila sau industriala se prevede instalarea unei instalatii de stingere incendii sub forma unei retele de hidranti prin care sa se distribuie apa rece.

Fiecare dintre aceste instalatii de stingere incendii trebuie sa fie dotata cu dispozitive si armaturi pentru formarea, dirijarea si imprastierea jetului de apa.

Instalatii de stingere incendii – clasificare

Aceste instalatii de stingere incendii se clasifica dupa locul in care sunt amplasatii hidrantii, acestia putand fi de 3 feluri:

  1. Retele de hidranti de perete (interiori)
  2. Retele de hidranti de suprafata (exteriori)
  3. Retele de hidranti subterani (ingropati)

 

  1. RETELE DE HIDRANTI DE PERETE (INTERIORI) 

Hidrantul de incendiu interior este un robinet cu ventil cu corpul din alama sau fonta, dotat cu racorduri pentru furtun si cu tevi de refulare cu orificiu de stropire. Hidrantul interior se compune din robinetul de racord, furtunul cu piesele de racord si imbinare si teava de refulare cu duza de presiune. Furtunul unui hidrant interior poate fi din canepa, fibre sintetice sau cauciuc si se aseaza in cutie sub forma de rola sau panglica.

Aceste tipuri de hidranti se monteaza in firide metalice, in pereti, la inaltimea de 1,40m – 1,50m de la nivelul pardoselii. Accesul la hidranti trebuie sa se faca usor, chiar si in caz de trafic intens. Amplasarea si numarul de hidranti interiori pentru combaterea incendiilor se determina tinand seama de numarul de jeturi care trebuie sa atinga fiecare punct combustibil din interiorul cladirii, de raza de actionare a hidrantului si de lungimea culoarelor de acces din cladire.

  1. RETELE DE HIDRANTI DE SUPRAFATA (EXTERIORI) 

Hidrantul de incendiu de suprafata este un dispozitiv fix cu robinet, confectionat din aliaj de aluminiu rezistent la coroziune, situat in exteriorul cladirilor si racordat la conductele de distributie a apei sub presiune. Instalarea acestui tip de hidrant permite alimentarea autospecialelor de pompieri in caz de incendiu, dar si stropirea strazilor sau a gradinilor la nevoie.

O retea de hidranti exteriori poate fi legata la reteaua de apa pentru utilizare menajera sau industriala. In cazul retelelor de apa de inalta presiune, stingerea incendiilor se face direct de la hidranti, iar in cazul celor de joasa presiune, stingerea incendiilor se poate face numai cu ajutorul unei pompe mobile de incendiu sau autopompe.

Hidrantii de incendiu de suprafata prezinta o mult mai mare siguranta in exploatare decat hidrantii subterani, putand fi usor identificati si racordati rapid la sursele de alimentare cu apa si la echipamentul de stins incendii.

  1. RETELE DE HIDRANTI SUBTERANI (INGROPATI) 

Hidrantul de incendiu subteran este un dispozitiv care se monteaza pe conducta magistrala de distributie a apei. Acesta asigura conectarea hidrantilor portativi pentru alimentarea cu apa a utilajelor de stins incendii, aflate in dotarea pompierilor.

Hidrantul se monteaza ingropat in sol, iar langa gaura de golire se executa un loc de absorbtie a apei golite, din nisip sau balastru, astfel inlaturand pericoulul de inghet in timpul iernii. La partea superioara a hidrantului se monteaza o cutie hidrant pentru protejare care este marcat cu inscriptionarea “Hidrant”. In caz de avarie a mecanismului hidrant, se demonteaza capacul ventilului si se inlocuieste sistemul, fara dezgroparea hidrantului. Durata de viata a unui hidrant subteran este de cel putin 20 de ani.

In general, incintele civile si cele industriale sunt prevazute cu hidranti exteriori, fie de suprafata, fie subterani, exceptie facand cladirile de dimensiuni si capacitate mici, care au un pericol redus la incendiu, de unde necesitatea unei instalatii de stingere incendii compusa din doar o retea de hidranti interiori.

Pentru detalii despre cum putem fi de folos la instalarea unei instalatii de stingere incendii contacteaza-ne aici!