Blog

Blog

Aerisirea caloriferelor, o operatiune necesara la inceputul sezonului rece

Etichete: , Instalatii termice, Sfatul Mesterului Carpat, Uncategorized 0 comentarii
featured image

Aerisirea caloriferelor reprezinta o operatiune simpla, care trebuie efectuata anual, cu precadere inainte de inceperea sezonului rece, la cateva zile de la pornirea centralei termice. Aerisirea caloriferelor are multe efecte benefice, ajutand la cresterea eficientei instalatiei de incalzire si, prin urmare, la reducerea costurilor. Urmeaza sfaturile de mai jos si aeriseste corect caloriferele din locuinta ta.

Zilele nu doar ca au devenit tot mai scurte, dar si tot mai racoroase. Dimineata si seara temperaturile scad suficient de mult incat sa cauti inca o patura sau sa te gandesti ca ar merge bine un ceai fierbinte.

Probabil deja iei in calcul si optiunea de a porni centrala termica. Totusi, pentru a te asigura ca aceasta va functiona la capacitate maxima, este bine sa aerisesti caloriferele inainte de a o porni zilnic.

De ce este importanta aerisirea caloriferelor?

Pe parcursul verii, caloriferele nu functioneaza, motiv pentru care nici circulatia apei in instalatie nu exista. Acest lucru duce la formarea unor bule de aer, al caror scop este de a inlocui volumul agentului termic.

Aerul este mai usor decat apa. Acesta tinde sa se ridice in interiorul caloriferului, ceea ce explica incalzirea doar partiala a acestuia, in partea de sus unde se afla circuitul de tur. Daca caloriferul nu se incalzeste decat partial, atunci si caldura pe care o va genera intr-o incapere va fi insuficienta, desi consumul termic va fi acelasi sau poate chiar mai mare.

Prin aerisirea caloriferelor te asiguri ca scapi de aceste bule de aer din instalatie si previi probleme precum incalzirea partiala a caloriferului. In plus, aerirsirea caloriferelor este o actiune simpla de intretinere, care va prelungi durata de viata a acestora.

Cand trebuie sa aerisesti caloriferele?

  1. La cateva zile dupa pornirea centralei termice, la inceputul sezonului rece
  2. Daca auzi sunete neobisnuite din interiorul caloriferului
  3. Daca caloriferele se incalzesc doar partial
  4. Dupa reparatiile executate la centrala termica
  5. Daca presiunea centralei termice depaseste valorile normale

Cum se executa corect aerisirea caloriferelor?

Aerisirea caloriferelor nu necesita neaparat interventia unui specialist. Cu putina indemanare si instrumentele potrivite, poti aerisi singur caloriferele din locuinta ta fara prea mari batai de cap.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru aerisirea corecta a caloriferelor:

1. Inchiderea robinetilor de tur si retur

Acestia sunt asezati in diagonala, unul in partea de jos a caloriferului si unul in partea de sus. Prin inchiderea robinetilor se va opri alimentarea cu apa.

2. Asaza un vas de apa sub aerisitor

Rolul acestuia este evident, colectand in siguranta apa care va fi evacuata impreuna cu aerul din calorifer. Este indicat sa ai la indemana si o laveta sau cateva prosoape de hartie, pentru a sterge parchetul sau peretii daca este nevoie.

3. Deschide aerisitorul

Aerisitorul se afla in partea superioara a caloriferului, opus robinetului tur. Il poti deschide cu o cheie speciala sau cu o surubelnita, in functie de modelul acestuia. Dupa ce apa va incepe sa fie evacuata, asteapta cateva secunde, pana vei observa disparitia bulelor de aer. Iti vei da seama de asta cand apa va avea un flux continuu.

4. Deschide usor robinetul de retur

Deschizand robinetul de retur, apa va fi fi introdusa in partea inferioara a caloriferului, iar bulele de aer vor fi impinse in partea superioara, catre aerisitor. In acest fel, vei grabi putin procesul de aerisire.

5. Inchide aerisitorul si deschide la maxim turul si returul

Felicitari! Operatiunea aerisirea caloriferelor a fost incheiata cu succes! 🙂

Ideal este sa incepi aerisirea caloriferelor de la cel mai apropiat fata de centrala termica, pana la cel mai indepartat. De asemenea, dupa ce toate caloriferele au fost aerisite, trebui sa pornesti instalatia termica si sa verifici presiunea centralei. In cazul in care aceasta a scazut sub limita normala, centrala trebuie incarcata cu apa rece.

Asadar, acum ai aflat tot ce ai nevoie pentru a efectua in conditii optime aerisirea caloriferelor. Cu siguranta aceasta operatiune nu iti va crea dificultati. 🙂

Adauga comentariu