Etichete

Ce sursa de caldura alegi pentru locuinta ta?

Ce sursa de caldura alegi pentru locuinta ta?

Sursa de caldura pe care o alegi pentru locuinta ta poate influenta mai mult decat confortul termic al casei. Aceasta poate influenta si bugetul de care dispui sau cheltuielile lunare. Daca cauti o sursa de caldura eficienta pentru locuinta ta, mai ales acum la inceputul sezonului rece, sfaturile de mai jos iti vor fi utile!

Iarna se aproprie cu pasi repezi, iar cea mai importanta pregatire pentru sezonul rece este sa te asiguri ca instalatia termica este bine pusa la punct, pregatita sa faca fata lunilor friguroase.

Ce faci daca tocmai te-ai mutat intr-o noua locuinta si trebuie sa alegi o sursa de caldura potrivita, atat din punct de vedere termic, cat si economic?

Ei bine, faci ce ar trebui sa faca orice proaspat proprietar: te interesezi de variantele existente pe piata si care este solutia potrivita pentru tine, in functie de nevoile tale si bugetul disponibil.

Cand alegi sursa de caldura pentru locuitnta ta trebuie sa tii cont de trei lucruri esentiale:

  • Suprafata care urmeaza a fi incalzita
  • Cheltuielile pe care le implica instalarea si intretinerea sursei de caldura
  • Combustibilul pe baza caruia functioneaza

 

Ce sursa de caldura alegi pentru locuinta ta?

 

1. Centrala termica pe gaze

 

Centrala termica pe gaze este una dintre cele mai populare alegeri in randul proprietarilor, deoarece ofera un confort sporit, la un pret accesibil. Centrala termica pe gaze poate fi instalata atat intr-un apartament, cat si intr-o casa, daca aceasta se afla intr-o zona racordata la reteaua de gaze naturale.

Centrala termica pe gaze da dovada de o eficienta sporita, fara a umfla in mod exagerat factura la utilitati. De asemenea, in functie de model, are capacitatea de a incalzi spatii mai mici sau mai mari si reprezinta un sistem de incalzire care face fata nevoilor unei gospodarii, fara a fi nevoie de a fi dublat de o alta sursa de incalzire, cum ar fi, spre exemplu, un boiler.

 

2. Centrala termica pe lemne

 

Centrala termica pe lemne functioneaza dupa acelasi principiu precum centrala termica pe gaze, diferenta fiind combustibilul folosit. Pentru incalzirea locuintei cu ajutorul unei centrale termice pe lemne, vei avea nevoie, dupa cum probabil ai ghicit deja, de…lemne.

Avantajul centralelor termice pe lemne este ca pot fi instalate si in zone rurale care nu sunt racordate la sistemul de gaze naturale. De asemenea, centralele termice pe lemne se dovedesc a fi o alegere mai eficienta pentru incalzirea spatiilor mari. Asadar, daca stai la casa, aceasta optiune este una de luat in considerare.

Dezavantajele pe care le prezinta centrala termica pe lemne sunt legate de costul combustibilului. O rezerva de lemne pentru o iarna intreaga poate sa aiba un cost destul de ridicat. De asemenea, centrala pe lemne necesita mentenanta. Nu este suficient sa rotesti termostatul si sa astepti ca temperatura din locuinta sa creasca cu cateva grade, trebuie sa te asiguri ca focul este aprins si centrala este incarcata cu suficiente lemne.

 

3. Incalzire in pardoseala

 

Incalzirea in pardoseala se incadreaza in categoria metodelor moderne de incalzire a locuintei. Aceasta necesita un cost initial mai mare, dar este o cheltuiala care se va amortiza in timp.

Stiai ca? Durata medie de viata a unei instalatii de incalzire in pardoseala este de 50 ani.

Se dovedeste a fi una dintre cele mai eficiente solutii de incalzire a locuintei, deoarece realizeaza o economie de circa 15% la consumul de energie termica. In plus, rezolva problema podelelor reci. Acest tip de instalatie raspandeste uniform caldura in locuinta, ceea ce te va ajuta sa nu ai parte de diferente nejustificate de temperatura in diferite incaperi.   

Cum functioneaza incalzirea in pardoseala? Practic, este un sistem de conducte cu apa calda sau un covor de rezistente montate imediat dupa turnarea sapei, chiar sub pardoseala. Un astfel de sistem de incalzire te va ajuta sa scapi de tevi inestetice si calorifere si va asigura confortul termic necesar pentru intreaga locuinta.

Totusi, trebuie sa tii cont ca incalzirea in pardoseala poate sa iti limiteze optiunile disponibile pentru alegerea pardoselii dorite. De asemenea, odata instalata incalzirea in pardoseala, nu este recomandat sa rearanjezi mobila dintr-o incapere.

 

4. Radiatoare electrice

 

Radiatoarele electrice pot fi o sursa de caldura ideala pentru o singura incapere, dar in niciun caz acestea nu vor face fata necesitatilor de consum termic ale unei intregi locuinte.

Radiatoarele electrice sunt recomandate in cazul locuintelor sezoniere sau de vacanta, care nu sunt locuite pe tot parcursul anului. De asemenea, daca optezi pentru un radiator electric, vei avea nevoie de alta sursa de caldura pentru incalzirea apei. Ceea ce va ridica considerabil costurile si iti va creste factura la curent.

In general, radiatoarele consuma foarte multa energie electrica, motiv pentru care se dovedesc a fi ineficiente. Acelasi lucru il putem spune si despre aeroterme, care functioneaza pe acelasi principiu precum radiatoarele.

 

5. Seminee

 

Semineele reprezinta o sursa de caldura locala, pentru o anumita incapere, mai degraba decat o sursa de caldura pentru intreaga locuinta. Nu te vei putea baza doar pe caldura degajata de un semineu pentru a incalzi intreaga casa, dar cu siguranta este o solutie daca iti doresti sa aduci un plus de confort si sa creezi o atmosfera primitoare si calduroasa in locuinta ta pentru zilele friguroase de iarna.

Semineul va fi potrivit intr-o incapere principala din locuinta, precum living-ul. Iar acum, cu toate modelele moderne care au aparut, semineul nu mai este o optiune dezirabila doar pentru case. Acesta isi poate gasi locul cu usurinta si intr-un apartament.

Aici poti afla mai multe detalii despre instalatiile termice executate de echipa noastra.

Asadar, indiferent de sursa de caldura pe care o alegi pentru incalzirea locuintei iarna aceasta, trebuie sa ai in vedere ca cel mai important aspect esta ca aceasta sa faca fata cu brio temperaturilor scazute, oferindu-ti confortul termic de care ai nevoie.

Contacteaza-ne acum pentru orice tip de lucrari din sfera instalatiilor termice, echipa noastra de mesteri cu experienta iti sta cu placere la dispozitie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

© 2025 Carpat Instal. Toate drepturile rezervate.

Cere oferta pentru proiectul tau