Izolarea termica a locuintei este un mod simplu de a eficientiza consumul de energie dintr-o gospodarie, contribuind la mentinerea unui grad de confort termic optim atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii. Izolarea termica a locuintei este o actiune de luat in considerare inca de la primii pasi de constructie a unei case sau imobil, dar poate fi realizata si ulterior. Afla mai multe despre izolarea termica a locuintei!
Indiferent daca urmeaza sa te muti intr-o noua locuinta sau ai ales sa iti construiesti una de la zero, trebuie sa tii cont de eficienta energetica a cladirii. Aceasta este determinata de un certificat energetic, eliberat de un auditor energetic autorizat, care da cladirii o nota de la A (cel mai inalt grad de perfomanta energetica), pana la G (cel mai scazut grad de performanta energetica). In functie de cat de performanta este cladirea din punct de vedere energetic, acest lucru se va vedea in pretul facturilor pentru utilitati, dar va influenta si gradul de confort al locuintei.
De ce este importanta izolarea termica a locuintei?
Izolarea termica este necesara deoarece materialele din care sunt construiti peretii nu sunt suficiente pentru a garanta un confort termic optim. De fapt, circa 80% din caldura dintr-o locuinta se pierd prin intermediul peretilor, ferestrelor si acoperisului. Acest lucru este usor de observat in special in sezonul rece. Facturile pentru incalzire pentru o locuinta neizolata sunt semnificativ mai mari decat cele pentru o locuinta izolata.
Ce aspecte trebuie sa iei in considerare pentru izolarea termica a locuintei?
1. Identifica zonele prin care se pierde caldura
Dupa cum ziceam, caldura dintr-o locuinta se poate pierde prin diferite zone, incepand de la pardoseala pana la pereti, ferestre sau acoperis. Toate aceste zone trebuie sa fie bine izolate, folosindu-se materiale de calitate care sa previna aparitia puntilor de caldura.
O punte de caldura este o suprafata unde intra in contact doua materiale care au capacitati diferite de retinere a caldurii. Spre exemplu, o punte de caldura poate fi imbinarea dintre perete si geam. Din cauza acestor punti de caldura, locuintele prost izolate nu reusesc sa retina caldura in interior iarna, iar vara sa o retina in exterior.
2. Coeficientul de conductivitate si rezistenta termica a materialelor
Coeficientul de conductivitate reprezinta capacitatea unui material de a transfera energie termica. In schimb, rezistenta termica arata capacitatea unui material de a izola termic. Practic, cu cat coeficientul de conductivitate al unui material este mai mare, cu atat rezistenta termica a materialului izolator trebuie sa fie mai mare.
3. Calitatea materialelor
Acest lucru este valabil atat pentru materialele din care este construita casa, asta daca izolarea locuintei se face inca de la inceput, cat si pentru materialele izolatoare.
Asadar, daca locuinta ta se afla in etapa de constructie, esti norocos. Poti alege materiale care sa iti asigure confortul termic pe viitor. Un bun exemplu este lemnul, care este recunoscut pentru proprietatile sale de a preveni umiditatea si de a retine caldura in interiorul locuintei. Un alt material eficient din punct de vedere energetic este si BCA-ul, folosit adesea in constructii.
In ceea ce priveste materialele termo-izolante, cele mai populare sunt polistirenul si vata bazaltica. Polistirenul este o optiune mai accesibila ca pret, reprezentand o solutie eficienta pentru o izolatie termica de calitate. Un alt avantaj al acestui material il reprezinta usurinta cu care se realizeaza montajul.
Vata bazaltica, pe de alta parte, este o optiune mai scumpa, dar care ofera cateva avantaje diferite fata de polistiren. Spre exemplu, se preteaza mai bine pentru izolarea interiorului locuintei, deoarece nu “fura” centimetri pretiosi din spatiul locuibil.
4. Alegerea ferestrelor si a usilor
Stim, nu este tocmai primul aspect care iti trece prin minte cand te gandesti la izolarea termica a locuintei. 😊
Dar adevarul este ca ferestrele si usile inregistreaza un transfer termic constant, fiind mereu in contact cu mediul exterior. Alege ferestre de calitate, cu o tamplarie PVC executata ca la carte, astfel incat sa nu existe imbinari gresite care sa sporeasca pierderile de caldura.
Acest principiu trebuie aplicat si pentru alegerea usilor, cu atat mai mult a usii de la intrare. Aceasta trebuie sa fie realizata din materiale care sa impiedice transferul termic. Majoritatea usilor moderne contin in interior o spuma poliuretanica care actioneaza ca o bariera fata de frigul de afara, impiedicandu-l sa patrunda in locuinta. Un alt aspect important este montajul. Acesta trebuie realizat de mesteri iscusiti, astfel incat sa fie corect executat si sa nu se formeze punti termice.
5. Alegerea mesterilor
Un alt aspect la care nu te-ai fi gandit, nu-i asa?
Pentru izolarea termica a locuintei experienta echipei care se ocupa de aceasta activitate este necesara. Izolarea termica reprezinta o investitie considerabila, care se va recupera odata cu trecerea timpului. Totusi, ca aceasta investitie sa fie rentabila conteaza foarte mult sa fie executata ca la carte.
Fiecare material trebuie ales cu grija si montat cu iscusinta. In acest fel nu va exista riscul aparitiei unor pierderi de caldura ca urmare a unui montaj defectuos. In plus, conteaza si timpul de executie si profesionalismul echipei de mesteri, deoarece nu ti-ai dori ca izolarea locuintei sa se intinda pe o perioada prea indelungata de timp.
In concluzie, izolarea termica a locuintei nu este un moft, ci o actiune care trebuie realizata inca din primele faze de constructie. Atat pentru imobilele vechi, cat si pentru cele noi, izolarea termica are avantaje insemnate si contribuie la reducerea cheltuielilor de energie.
Noi te ajutam sa iti izolezi termic locuinta. Contacteaza-ne acum! Echipele de mesteri Carpat Instal sunt pregatite sa iti sara in ajutor.