Cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa. Cum il alegi? Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare. De aceea, expertii nostri raspund printr-un ghid de cumparare in 5 pasi care sa te ajute sa gasesti aparatul de aer conditionat perfect pentru locuinta ta. Deoarece, vei vedea, alegerea unui aparat de aer conditionat nu se rezuma la marca, ci depinde de mai multe variabile, iar “cel mai bun” pentru tine nu este acelasi cu “cel mai bun” pentru vecinul, colegul sau prietenul tau.
O vorba romaneasca inteleapta spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Adaptata vremurilor noastre, am putea spune ca omul gospodar isi monteaza iarna aer conditionat, iar vara centrala termica. Desi…
Stiai ca aerul conditionat este unul dintre cele mai ieftine moduri de a-ti incalzi casa pe timp de iarna?
Articolul de fata este pentru tine daca te incadrezi in categoria celor care nu vor sa mai faca sauna in casa inca o vara, si s-au hotarat sa isi monteze aerul conditionat inainte sa fie luati prin surprindere de canicula.
Achizitia aparatului de aer conditionat inainte de sezonul de varf vine cu un avantaj major: cand vine caldura, unitatea ta e deja instalata si nu trebuie decat sa apesi butonul ON de la telecomanda. Nu alergi (transpirat!) dupa oferte si nu astepti saptamani in sir pentru montaj intr-o perioada in care instalatorii sunt cel mai ocupati.
In plus, daca cumperi cel mai bun aparat de aer conditionat pentru casa ta de la noi, pana la data de 30.04.2022 iti oferim posibilitatea sa il platesti in 3 – 6 rate, fara dobanda.
Stim ca, asemenea oricarui gospodar cumpatat, inainte de a face o achizitie, prospectezi piata, pornind de la intrebarea care este cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa. Iti venim in ajutor cu un ghid in 5 pasi care sa te ajute sa gasesti aparatul perfect pentru tine.
Cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa. Ghid de cumparare in 5 pasi.
1. Tine cont de dimensiuni
Poate cel mai important aspect de luat in calcul inainte de achizitiona cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa este dimensiunea incaperii in care va fi montat.
Unitatea de masura pentru puterea aerului conditionat este BTU/h. BTU vine de la British Thermal Unit. In sistemul european, puterea se exprima in W sau kW. Astfel, pentru a intelege capacitatea de racire a aparatului achizitionat, este necesara conversia, echivalenta fiind 1 W = 3.412 Btu/h.
Iata care sunt recomandarile generale privitoare la puterea aparatului de aer conditionat raportat la spatiu:
- 0 – 25 mp – 9.000 BTU/h
- 25 – 35 mp – 12.000 BTU/h
- 35 – 50 mp – 18.000 BTU/h
- 50 – 70 mp – 22.000 BTU/h
Alege un aparat de aer conditionat cu o capacitate egala sau usor mai mare pentru camera.
Alegand un model prea puternic pentru dimensiunea camerei, risti ca acesta sa nu functioneze corespunzator. Spre exemplu, se poate porni si opri frecvent pentru a atinge temperatura setata, ceea ce inseamna ca nu va usca suficient aerul, se va uza prematur, iar costurile de functionare vor fi mai mari decat in mod normal.
Un model subdimensionat, cu putere prea mica, poate rula prea des la putere maxima, ceea ce se traduce printr-o uscare exagerata a aerului si uzura excesiva a aparatului.
2. Evalueaza spatiul
Nu doar dimensiunea camerei este importanta, ci si alte caracteristici ale spatiului.
Iata care sunt celelalte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa gasesti cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa:
- Gradul de izolare termica (pereti, tavan, podea)
- Numarul, dimensiunea si orientarea ferestrelor fata de punctele cardinale
- Tipul de camera (open space sau inchisa)
- Care sunt consumatorii electrici care emana caldura
- Calitatea aerului vehiculat (aer curat, aer si praf)
3. Ai in vedere toate caracteristicile aparatului de aer conditionat
Aparatele de aer conditionat pot fi clasificate in functie de mai multe caracteristici, incepand de la tip, model si clasa energetica pana la nivelul de zgomot, agentul de racire si filtrele folosite. Cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa la tine trebuie ales avand in vedere toate aceste caracteristici.
3.1. Tipul de aer conditionat este poate cea mai importanta caracteristica. Acestea pot fi:
- Aparate de aer conditionat de tip split
- Aparate de aer conditionat de tip duct
- Aparate de aer conditionat de tip caseta
- Aparate de aer conditionat mobile
Cel mai cumparat aparat de aer conditionat pentru locuinte este cel de tip split, compus din doua unitati distincte: una montata pe perete in interior, si o alta in exterior. Aparatele de aer conditionat de tip split sunt atat de populare deoarece raportul pret/ beneficii este cel mai convenabil pentru proprietarii de case si apartamente. Putem astfel afirma ca cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa este, pentru marea majoritate, unul de tip split. In functie de model, aceste sisteme permit conectarea la o singura unitate exterioara a unei unitati interioare (in cazul celor monosplit), ori a doua sau mai multe unitati interioare (dualsplit, respectiv multisplit).
Aparatele de aer conditionat de tip duct, care necesita conducte montate in interiorul peretilor si cele de tip caseta, montate pe tavan, presupun costuri mai ridicate si se preteaza mai degraba pentru cladiri de birouri si centre comerciale. Aparatele mobile sunt cel mai putin eficiente, au insa avantajul ca pot fi mutate dintr-o camera in alta.
3.2. Clasa energetica. In aceasta privinta, lucrurile sunt categorice: cu cat clasa energetica este mai mare, cu atat costul de achizitie al aparatului este mai ridicat. Insa, pe termen mediu si lung, iesi mai ieftin. Revenim asupra acestui aspect la pasul 5, unde discutam despre costurile de folosinta ale aerului conditionat pe termen indelungat.
3.3. Zgomotul. Toate aparatele electrocasnice produc zgomot, iar aparatele de aer conditionat nu fac exceptie. Pentru a nu deveni un factor perturbator in caminul tau, asigura-te ca aparatul pe care il achizitionezi nu are un volum de zgomot mai mare de 65 de decibeli.
3.4. Agentul de racire. In categoria aparatelor de aer conditionat mai scumpe, intra cele care folosesc agenti de racire de ultima generatie, mai prietenoase cu mediul, cum este R32, care au avantajul suplimentar al unui consum mai redus de energie. Aparatele cu freon au un cost initial mai mic, insa trebuie luat in calcul faptul ca se preconizeaza ca pana in 2025 folosirea freonului sa ia sfarsit.
3.5. Filtrele sunt foarte importante atunci cand alegi cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa. In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua categorii mari de filtre: cele permanente, de plastic, cu o durata de viata egala cu cea a aparatului, si cele temporare, care trebuie inlocuite cu o anumita periodicitate, de regula o data la doi ani.
Filtrele permanente de plastic au rolul de filtrare mecanica grosiera. Acestea pot fi scoase din aparat si se recomanda a fi spalate in fiecare sezon.
Filtrele temporare sunt dispuse sub cele permanente si sunt de multe tipuri, fiecare cu avantajele lor:
- Filtrele cu ionizare – retin praful si germenii
- Filtrele electrostatice – distrug alergenii din aer
- Filtrele din catechin – purifica aerul
- Filtrele din carbune activ – elimina mirosurile neplacute
- Filtrele cu ioni negativi – previn bolile respiratorii
Astfel, filtrele pentru cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa trebuie alese in functie de nevoile individuale. Spre exemplu, intr-o locuinta in care se fumeaza, sunt recomandate filtrele din carbune activ, dar intr-una in care cineva din familie are o alergie, mai potrivite sunt filtrele electrostatice.
4. Calculeaza investitia
Preturile aparatelor de aer conditionat variaza considerabil, de la 1000 la 10 000 de lei, in functie de marca, performante sau clasa energetica.
Nu instala un aparat de aer conditionat subdimensionat pentru a face economii. Acesta va fi fortat in exploatare si se va uza prematur.
Tine cont de faptul ca la pretul aparaturii se adauga costurile de manopera. Iti recomandam sa montezi aparatul de aer conditionat cu o firma specializata, pentru a fi sigur ca montajul este realizat corect si nu afecteaza garantia produsului.
Stim ca investitia intr-un aparat de aer conditionat poate fi o povara financiara pentru o familie. Tocmai de aceea iti oferim posibilitatea achizitionarii aparatului de aer conditionat in 3 – 6 rate, direct de la noi. In plus, ai garantia pretului fix pentru aparatura si montaj.
5. Ia in considerare costurile pe termen lung
Confortul pe care un aparat de aer conditionat ti-l asigura este cert, insa nu este de neglijat faptul ca implica anumite costuri pe termen lung. Ne referim aici la consumul energetic.
Toata lumea vrea sa faca economie la curent, date fiind cresterile actuale de preturi. Pentru a te bucura de un consum energetic scazut, este important ca aparatul tau de aer conditionat sa se regaseasca intr-o categorie de eficienta energetica superioara. Cu cat este intr-o clasa de eficienta mai mare, cu atat consumul este mai mic.
Nu cumpara aparate din clase energetice inferioare. Diferenta de pret intre un aer conditionat de clasa superioara si unul de clasa inferioara se amortizeaza de regula in primul an de functionare.
Tine cont de faptul ca eticheta energetica a UE s-a modificat din martie 2021, renuntandu-se la clasificarile A+, A++ sau A+++ si revenindu-se la o scara mai simpla, de la A – G.
Aceasta [scara] este mai stricta si este conceputa astfel incat foarte putine produse sa poata obtine initial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piata vor fi acum etichetate in mod specific ca „B”, „C” sau „D”.
Sursa: Comisia Europeana
Acestia au fost cei 5 pasi esentiali pe care trebuie sa ii parcurgi inainte de a cumpara un aparat de aer conditionat. Ai vazut ca sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat pentru acasa nu este o misiune usoara, insa nici una imposibila. Speram ca ghidul intocmit de noi sa te ajute sa iei cea mai buna decizie pentru locuinta ta.
Iti dorim sa te bucuri de veri racoroase si nu uita de oferta promotionala Carpat Instal, prin care poti achita aparatul de aer conditionat in rate fara dobanda, valabila pana la 30 aprilie 2021.