In sezonul rece, indiferent de dimensiunea locuintei sau a biroului si de temperatura confortabila dorita, cu totii vrem sa facem economie la incalzire. Din multitudinea de sfaturi si idei pentru reducerea costurilor care se gasesc pe internet, unele sunt utile, altele nu.
Vrei sa afli concret cum poti face economie la incalzire? Venim in ajutorul tau cu o selectie a celor mai bune idei pentru a face economie la incalzire idei pe care le poti aplica incepand de azi!
Economie la incalzire | Sfaturi practice
Verificarea si intretinerea periodica prelungesc viata sistemului tau de incalzire si ii sporesc eficienta, reducand astfel costurile. Mai mult, un sistem de incalzire care functioneaza in parametrii corecti este un sistem sigur. La fel cum orice masina are nevoie de o revizie la intervale regulate, asa si cazanele, arzatoarele si unitatea de control a sistemului de incalzire necesita din cand in cand o revizie. Depunerile de sedimente sau un element defect te vor costa mai mult in timp. Apeleaza la o firma de instalatori specializati pentru service sau verificare.
Daca sistemul tau de incalzire inca utilizeaza o centrala mai veche de 10 ani, economisirea energiei ar putea sa fie mai dificila. Sfatul expertilor este sa schimbi vechea centrala cu o centrala moderna, o decizie care ar putea sa iti economiseasca mai multi bani decat ai crede! Cele mai eficiente centrale termice din punct de vedere energetic sunt centralele termice in condensare. O astfel de centrala poate aduce o economie de pana la 35% a consumului de gaz. O centrala termica conventionala produce si abur (condens) care ulterior este evacuat. Centralele termice in condensare reutilizeaza energia gazelor de evacuare, atingand o eficienta termica de pana la 108%.
Izoleaza-ti termic locuinta, iar costurile ti se vor diminua considerabil. Izolarea termica a peretilor exteriori cu polistiren este cea mai simpla si mai ieftina solutie. Pentru o buna eficienta a acestui tip de izolatie, foloseste placi cu densitate mare, de cel putin 10 cm grosime. Daca locuiesti la casa, atunci ar fi bine sa iei in considerare si izolarea acoperisului, a tavanului si a podelei.
Cere o revizie a intregii instalatii de incalzire. Urmareste eventualele defecte din reteaua de distributie, in special zonele cu garnituri, armaturi si robinete de trecere. Inlocuieste radiatoarele fisurate si tevile de distributie colmatate. Orice pierdere sau blocaj remediate pe reteaua de distributie inseamna economie la incalzire!
Pe timpul noptii, cel mai indicat este sa reduci temperatura din locuinta. Atentie insa, temperatura trebuie doar redusa, nu oprita complet. Un spatiu complet racit are nevoie de un debit energetic mai mare pentru a se incalzi.
⭐️ Pentru un echilibru termic al locuintei si ecnomoie la incalzire se recomanda urmatoarele temperaturi: camera copiilor, camera de lucru și livingul 20-22 °C, bucătăria si dormitorul aproximativ 18 °C.
Pentru a favoriza circulatia caldurii in toata locuinta, evita acoperirea surselor de caldura cu imbracaminte, perdele sau mobila. Sursele de caldura acoperite nu pot avea efect complet si astfel consuma mai mult, crescand si costurile.
Pentru o eficienta sporita a circulatiei aerului cald, pune o folie reflectanta sau o oglinda in spatele caloriferului. Aceasta va reflecta energia radiana, usurand circulatia aerului in incapere, aducand economie la incalzire de pana la 30%. In plus, este si o solutie ieftina!
Daca vrei sa aerisesti eficient o incapere si sa faci si economie la incalzire in acelasi timp, trebuie sa deschizi ferestrele in intregime pentru o scurta perioada de timp. Nicidecum nu este indicat ca acestea sa fie lasate basculate pentru o perioada mai lunga de timp.
Tine cont de aceste sfaturi pentru a face economie la incalzire si astfel iti poti investi banii ramasi in ceea ce e mai important pentru tine! ?