Etichete

Informatii utile despre executia unui bransament de apa

Afla informatii despre executia unui bransament de apa

Bransament de apa – un element cheie in alimentarea cu apa potabila si menajera!

Reteaua de alimentare cu apa a unei localitati este alcatuita dintr-o serie de componente interconectate prin care se asigura aprovizionarea populatiei cu apa potabila, rece si calda, sau apa pentru consum menajer, public si industrial.

Unul dintre componentele retelei de distributie a apei este bransamentul de apa. Acesta asigura legatura intre reteaua publica de distributie (statia de hidrofor sau statia de pompare) si reteaua interioara a unei incinte, a unei cladiri sau a unei zone industriale.

Instalatia unui bransament de apa este formata dintr-un ansamblu de conducte si accesorii care preiau apa din conducta publica si o transporta pana la punctele de consum. Conducta de legatura a unui bransament de apa care intra in cladire se poate ramifica, livrand apa pentru zone diferite ale cladirii, inclusiv in apartamente sau unitati separate.

Bransamentele de apa au de obicei diametre mari, iar forma acestora poate fi conditionata de codul de proiectare al cladirii. Conductele subterane trebuie in general sa fie marcate clar pentru a evita situatiile in care acestea sunt descoperite accidental in timpul constructiei sau in timpul altor activitati.

 

Bransament de apa – elemente componente

  • Colier de bransare
  • Conducta de racord
  • Caminul de bransament
  • Robinetul sau vana de concesie
  • Contorul de bransament (apometru)

 

instalatia unui bransament de apa

Primul element, colierul cu priza, este amplasat in punctul de racordare la reteaua publica de apa.

 

Apoi, conducta de racord se instaleaza perpendicular pe frontul cladirii, astfel incat lungimea ei sa fie cat mai mica, iar strapungerea fundatiilor la intrarea in cladire sa se faca cat mai usor. Se monteaza sub adancimea de inghet (intre 0,8 m – 1,5 m adancime). O conducta de racord poate avea diametre de la 32-40 pana la 110 mm, in functie de necesarul de apa al imobilului, si se realizeaza din materiale de inalta densitate. 

 

Caminul de apometru se construieste in forma circulara sau dreptunghiulara, din beton armat, echipat cu rama cu capac din fonta carosabil sau necarosabil, in functie de nevoile utilizatorului.

 

Pe orice bransament de apa se prevede un robinet de concesie care se vamonta subteran. Cu ajutorul acestui robinet se poate opri apa in cazul defectarii bransamentului. Este obligatoriu ca acest robinet sa se manevreze numai de catre reprezentantii companiei de distributie a apei, si doar in cazuri urgente de avarie de catre utilizatorul bransamentului de apa. 

 

Contorul de bransament este aparatul de masurare a cantitatii de apa consumate de utilizator. Acesta se monteaza pe conducta, la limita proprietatii utilizatorului, in caminul de bransament. Este ultima piesa componenta a retelei publice de distributie, fiind utilizata la determinarea cantitatii de apa consumate, in vederea facturarii.

 

Materialele cel mai des folosite pentru componentele unui bransament de apa sunt: fonta, polietilena, policlorura de vinil, polibutilena si azbocimentul.

 

Apeleaza la Carpat Instal pentru instalarea unui bransament de apa!

Cu o vasta experienta in domeniu, ne-am specializat in diverse activitati de proiectare si executie a lucrarilor de instalatii apa-canal, printre care si bransamentele de apa.

Daca ai nevoie de instalarea unui bransament de apa, nu ezita sa ne contactezi! In plus, daca ai o urgenta, iti asiguram un departament de interventie, iar echipa noastra se va deplasa in cel mai scurt timp posibil pentru a-ti veni in ajutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

© 2022 Carpat Instal. Toate drepturile rezervate.

Cere oferta pentru proiectul tau