Renovarea locuintei se poate dovedi complicata, costisitoare si de durata. Fie ca te muti in casa noua sau planuiesti o renovare completa a locuintei actuale, experienta renovarii poate constitui o sursa inepuizabila de stres. Acest lucru poate fi insa evitat prin respectarea catorva reguli simple, care tin in primul rand de o buna organizare. Noi am intocmit o lista de 10 sfaturi de urmat in renovarea locuintei, pe care le poti aplica foarte usor. Iata, asadar, care sunt sfaturile noastre:
Renovarea Locuintei: 10 Sfaturi de Urmat
Sfatul #1: intocmeste un plan la inceputul lucrarilor
Organizarea este esentiala deoarece in absenta unui plan coerent intreaga renovare a locuintei poate deveni un haos. Inainte de toate, documenteaza-te. Fa un research pe internet, studiaza reviste de specialitate, viziteaza magazinele de profil si pune intrebari prietenilor ori cunostintelor care au tangenta cu acest domeniu. Apoi, intocmeste un plan detaliat si pune-l pe hartie. Planul trebuie sa cuprinda o lista a lucrarilor necesare, materialele necesare si magazinele de unde le poti cumpara, ce sarcini poti indeplini chiar tu si pentru care ai nevoie de un specialist. Calculeaza-ti bugetul, incearca sa estimezi timpul si ritmul renovarii.
Sfatul #2: stabileste un buget realist
Stabilirea unui buget corect este foarte importanta, iar calculele gresite sunt poate cele mai frecvente greseli in renovarea locuintei. Trebuie sa iei in calcul costurile pe care le implica fiecare pas, de la obtinerea autorizatiilor necesare, la achizitia de materiale si remunerarea mainii de lucru. Trebuie sa iei in calcul situatiile neprevazute cum sunt perforarea din neatentie a unui cablu sau faptul ca intra mai mult material decat estimat. Tocmai de aceea este recomandat sa adaugi 10 – 15% in plus la bugetul estimat pentru cheltuieli neprevazute.
Sfatul #3: cumpara materiale de buna calitate
Pe langa contractarea unei echipe competente, achizitionarea de materiale de buna calitate este absolut necesara. Nu te poti astepta la rezultate bune si durabile in timp daca materialele folosite pentru renovarea locuintei sunt ieftine si de proasta calitate. Daca nu stii sa faci diferenta intre mai multe tipuri de vopsea pentru pereti, de mortar sau de cabluri, atunci sfatuieste-te cu baietii de la magazin sau lasa aceste alegeri in seama unor mesteri cu experienta. Daca nu ai resursele necesare pentru o renovare completa, nu face compromisuri in privinta calitatii materialelor folosite, mai bine amana o parte dintre lucrari pentru anul viitor.
Sfatul #4: verifica instalatiile (electrica , sanitara, de gaze)
Lucrarile la sistemul electric, cel sanitar si cel de gaze se numara printre cele mai importante intr-o locuinta si este foarte important sa fie efectuate corect, pentru a nu aparea probleme ulterior. Atentie! Aceste lucrari implica riscuri majore pentru siguranta ta si a familiei tale, nu risca facand improvizatii pe cont propriu si apeleaza intotdeauna la instalatori autorizati.
Sfatul #5: urmeaza intocmai etapele unei amenajari
La fel de importanta precum calitatea fiecarei operatiuni cuprinse in planul de renovare a locuintei este ordinea de efectuare a lucrarilor. Etapele unei amenajari trebuie foarte precis stabilite inca de la inceput. Gandeste-te daca nu cumva instalatia electrica sau conductele din pereti ar putea avea nevoie de reabilitari inainte sa zugravesti peretii si nu cumpara electrocasnice la oferta inainte sa faci masuratori ale spatiului disponibil. In functie de complexitatea ei, renovarea locuintei presupune lucrari la:
- Pardoseli
- Pereti
- Tavane
- Izolarea (interioara si/sau exterioara)
- Tamplaria
- Instalatia electrica (prize, intrerupatoare, cabluri)
- Instalatia de apa (tevi, robinete, obiecte sanitare)
- Instalatia termica (tevi, incalzire, ventilare)
- Ferestre
- Acoperis
Sfatul #6: masoara corect
Cand vorbim despre masuratori in constructii, chiar si o jumatate de centimetru conteaza! Daca distantele nu sunt egale si simetrice, nu vei obtine rezultatele dorite. Asigura-te ca echipa cu care lucrezi stie ce face, iar daca nu te pricepi sa o verifici singur, nu ezita sa apelezi la altcineva sa te ajute. E mai bine sa verifici de doua ori inainte de a te apuca de lucru, decat sa fii nevoit sa refaci o lucrare pe jumatate executata!
Sfatul #7: obtine aprobarile necesare
Inainte de a incepe orice tip de lucrare,contacteaza autoritatile competente in vederea obtinerii tuturor aprobarilor si avizelor de constructie necesare. Daca lucrezi cu o firma care se angajeaza sa obtina aceste autorizatii, nu permite inceperea lucrarilor fara sa verifici ca intr-adevar le-au obtinut. In niciun caz nu te apuca de lucru inainte sa ai toate hartiile in regula, bazandu-te pe faptul ca sunt doar niste formalitati – niciodata nu stii ce surprize pot aparea!
Sfatul #8: alege mobilierul si decoratiunile potrivite
Chiar daca esti iremediabil cucerit de o piesa de mobilier sau un model de faianta intr-un magazin, nu face achizitii sub impulsul de moment! Raporteaza-te la imaginea de ansamblu si asigura-te ca se potrivesc cu ce ai deja acasa sau cu planul de design interior pe care l-ai intocmit deja pentru renovarea locuintei tale. Cu toate ca un mix de stiluri poate fi placut intr-un mod extravagant, este usor sa cazi in extrema kitch-ului. Cauta sa te incadrezi intr-un singur stil arhitectonic si de design interior si alege-ti piesele de mobilier si decoratiunile in consecinta.
Sfatul #9: fii pregatit pentru situatii neprevazute
Chiar si un plan initial foarte bine realizat poate suferi modificari pe parcurs. Este important sa fii flexibil si intotdeauna pregatit pentru un plan B. Situatiile neprevazute pot surveni oricand, si va trebui sa faci anumite concesii. Urmareste ca impactul acestor concesii asupra planului initial de renovare a locuintei sa fie cat mai mic, astfel incat modificarile asupra design-ului si bugetului sa fie minime.
Sfatul #10: angajeaza echipa potrivita
Nu te grabi sa alegi echipa dupa primul anunt din ziar! Cere recomandari de la prieteni, cunostinte sau vecini care au deja experienta unei renovari. Pune intrebari legate nu doar de calitatea lucrarii, ci si de seriozitatea echipei: daca raspund sau nu la telefon, daca au inceput lucrul la timp in fiecare zi, daca s-au incadrat in buget si daca au finalizat lucrarea la timp. Nu te sfii sa ceri chiar echipei pe care te gandesti sa o contractezi referinte de la alti clienti – daca nu au nimic de ascuns, nu au de ce sa fie deranjati de solicitarea ta. Cere un plan de proiect si o oferta de pret personalizate pentru renovarea locuintei tale. Stabiliti toate regulile de la inceput: modalitatea de plata, cine trebuie sa obtina autorizatiile, cine trebuie sa cumpere materialele, etc. In concluzie, optiunea cea mai sigura pentru o lucrare mare cum este renovarea locuintei este o organizare minutioasa si contractarea unei firme cu care sa poti incheia un acord legal sub forma unui contract.