Blog

Blog

Compresor cu surub cu viteza fixa sau cu viteza variabila?

Etichete: , , Aer Comprimat, Noutati Carpat Instal, Sfatul Mesterului Carpat 0 comentarii
featured image

Daca te numeri printre cei care s-au intrebat cel putin o data ce fel de compresor necesita echipamentul tau, compresor cu surub cu viteza fixa sau compresor cu surub cu viteza variabila, atunci te afli in locul potrivit. Cu siguranta ai auzit destule argumente pro sau contra unuia dintre cele doua compresoare, insa, care este cel care ti se potriveste tie si echipei tale cel mai bine?

Daca in articolul precedent am discutat despre cum iti alegi compresorul potrivit, in acest articol vom discuta despre diferentele intre cele doua tipuri de compresoare si iti vom explica ce presupune debitul acestora si un eventual consum de energie.

 

Compresorul cu surub cu viteza fixa

1

Un compresor cu viteza fixa prespune un cost de achizitie mult mai mic decat al unuia cu viteza variabila, are o schema electrica simpla, rezultand o intretinere facila si costuri mici de reparatie. Incadrarea sa intr-un spatiu de lucru este mult mai usor de realizat, datorita dimensiunii relativ reduse ale partii sale electrice.

Totusi, un compresor cu viteza fixa prezinta si cateva dezavantaje. Acesta are un consum ridicat de energie electrica, furnizeaza o presiune si un debit variabil fata de presiunea si debitul dorit pentru echipamente, iar din cauza constructiei pneumatice mai complexe, defectiunile pot fi mai frecvente.

 

Compresorul cu surub cu viteza variabila

2

Fata de compresorul cu viteza fixa, unul cu viteza variabila are un consum de energie electrica redus cu pana la 50%, ceea ce duce la amortizarea rapida a costului de achizitie. Un compresor cu viteza variabila furnizeaza o presiune si un debit mult mai apropiat de cotele dorite. Costul de intretinere este foarte redus, datorita constructiei pneumatice simple.

Cu toate aceste avantaje totusi, un compresor cu viteza variabila are un cost de achizitie mai mare decat cel cu viteza fixa, iar schema sa electrica este mai complexa, necesitand mentananta obiligatorie.

 

Diferite tipuri de compresoare si debite furnizate

3

Primul criteriu dupa care trebuie sa iti alegi unul dintre aceste 2 tipuri de compresoare este debitul si presiunea necesara. Daca debitul necesar este unul constant, atunci varianta mai potrivita este un compresor cu surub cu viteza fixa.

In cazul in care debitul necesar are variatii semnificative intr-un timp relativ scurt, atunci compresorul cu viteza fixa nu mai reprezinta o alegere buna, din cauza numarului mare de intrari si iesiri din sarcina, care pot duce la o uzura prematura a componentelor pneumatice si electrice. Recomandarea noastra in acest caz este sa alegi un compresor cu surub cu viteza variabila.

Ti-au fost de folos informatiile despre cele doua tipuri de compresoare cu surub? Orice nelamurire ai, lasa-ne un mesaj in sectiunea de comentarii sau contacteaza-ne pe pagina noastra de Facebook!

Articole similare

  • compresoare worthington creyssensac prin carpat instal
  • reduceri oferta compresoare
  • Cum alegi compresorul potrivit? Ghid Tehnic

Adauga comentariu