Blog

Blog

Cum alegi compresorul potrivit?

Etichete: , , , Aer Comprimat, Noutati Carpat Instal, Sfatul Mesterului Carpat 0 comentarii
featured image

 

Cum alegi compresorul potrivit? | Ghid tehnic

 

Preluarea activitatii companiei AirPowerTec, respectiv a vanzarii de compresoare, de accesorii, cat si a mentenantei acestora s-a dovedit a fi un succes in cadrul companiei noastre. La fel ca si in cazul serviciilor deja existente, ne-am implicat in pastrarea calitatii relatiilor care s-au creat pana in acest moment cu AirPowerTec, ba mai mult, pe viitor, ne dorim chiar sa imbunatatim calitatea acestor servicii.

In acest scop, ca sa stii cum alegi compresorul potrivit pentru o sala de compresoare, cateva cunostinte tehnice de baza reprezinta un atuu pentru oricine are nevoie de o astfel de instalatie. Costul de achizitie al unui compresor reprezinta doar 8% din costul total al compresorului pe durata lui de viata (aprox. 20 ani), in timp ce costul major este reprezentat de consumul energetic pentru aceasta intreaga perioada.

Pentru a face o alegere potrivita in ceea ce priveste achizitionarea si instalarea unui compresor trebuie stabilit dinainte daca compresorul este destinat unei sali noi de compresoare sau unei sali deja existente. Fiecare dintre aceste 2 situatii prezinta o abordare diferita a dimensionarii compresorului.

 

Cum alegi compresorul potrivit pentru o sala de compresoare noua sau pentru una deja existenta?

In cazul in care avem de ales un compresor pentru o sala de compresoare noua, trebuie sa aflam cat aer efectiv necesita instalatia ca debit de aer si ca presiune de lucru. Acest tip de informatii se regasesc de obicei in documentatia tehnica a utilajelor care folosesc aer comprimat impreuna cu datele despre calitatea aerului de care acestea au nevoie. In cazul in care nu detineti cartea tehnica a utilajelor, apelati furnizorul sau producatorul acestor echipamente care urmeaza a fi deservite de instalatia de compresoare.

Un aspect important, care este deseori subestimat, este numarul de pistoale de aer comprimat folosite. Chiar daca par doar niste simple unelte, pistoalele sunt consumatori foarte mari de aer comprimat, iar folosirea unuia sau mai multor pistoale pentru a curata ceva poate sa scada sensibil presiunea in instalatia dumneavoastra.

Dupa analiza acestor informatii si insumarea debitelor de aer se poate afla exact debitul total pe care compresorul trebuie sa il furnizeze. Daca utilajele necesita diferite presiuni de lucru, atunci este obligatoriu sa se aleaga presiunea de lucru cea mai inalta, tinand cont ca utilajul care foloseste presiune mai scazuta, trebuie sa aiba la intrarea aerului un reductor de presiune.

Avand acum debitul maxim si presiunea de lucru stabilite, recomandarea specialistilor este sa inmultiti aceasta valoare cu 1.1 sau 1.15, astfel incat sa dispuneti de o rezerva de aer la dispozitie oricand este nevoie, fara sa va trebuiasca un compresor suplimentar sau sa aveti scaderi neplacute de presiune. La final, tot ce mai trebuie sa faceti este sa alegeti intre un compresor traditional cu viteza fixa sau variabila.

Pentru alegerea unui compresor nou la o sala de compresoare existenta se procedeaza intr-o maniera identica cu cea de la o sala de compresoare noua, tinand cont ca debitul total necesar trebuie suplimentat cu 15%-20% fata de cel existent.

 

Carpat Instal | Cum alegi compresorul potrivit

 

Cum alegi compresorul potrivit? | Tipuri de compresoare

Compresorul traditional cu viteza fixa si debit fix este un tip de compresor foarte rar intalnit, din cauza utilajelor care folosesc aerul comprimat neuniform in timp. Totusi, in cazul in care aveti un asfel de echipament, solutia mai potrivita este achizitionarea si instalarea unui astfel de compresor.

Cele mai des intalnite tipuri de compresoare sunt cele cu viteza fixa sau viteza variabila si debit variabil in timp. Daca sunt dimensionate corect, acest tipuri de compresoare pot reduce consumul de energie electrica cu 20%, pana la 50% fata de un compresor cu viteza fixa, deoarece acestea produc debit de aer doar atunci cand este nevoie si doar cat este nevoie. Iar pentru ca cea mai importanta parte financiara in durata de viață a unui compresor este costul energiei consumate, acest fapt duce la amortizarea rapida a costului suplimentar de achiziție fata de un compresor cu viteza fixa si debit fix.

Cum alegi compresorul potrivit? | Serviciile Carpat Instal

Avand o multitudine de aplicatii, instalatiile de aer comprimat se pot adresa liniilor industriale, liniilor de productie, micilor ateliere, service-urilor auto, etc. Acestea trebuie sa fie eficiente, sa fie produsul unei bune planificari care sa asigure inlaturarea agentilor de contaminare: apa, ulei, praf, rugina si alte materiale straine. Daca acesti factori nu sunt bine analizati si planificati, costurile vor creste si eficienta va scadea.

Echipa noastra de specialisti in instalatii de aer comprimat va asigura consultanta pentru achizitionarea si instalarea unui compresor, se ocupa de proiectarea si executia instalatiei de aer comprimat si va ofera asistenta tehnica si mentenanta pentru echipamente.

 

Acum, ca detii cateva informatii de baza despre compresoare si ai aflat cum alegi compresorul potrivit, iti va fi mai usor sa iei o decizie pentru noua instalatie de compresoare de care ai nevoie. Iti stam aici la dispozitie pentru informatii detaliate, iar daca vrei sa ne urmaresti activitatea pe care o desfasuram, ne “vedem” pe Facebook!

 

Articole similare

  • compresoare worthington creyssensac prin carpat instal
  • reduceri oferta compresoare
  • Compresor cu surub Carpat Instal

Adauga comentariu