Blog

Blog

Fose Septice si Statii de Epurare

Etichete: , , , Instalatii apa canal 2 comments
featured image

In acest articol, ne vom concentra asupra a doua servicii importante din gama de instalatii apa canal, respectiv instalatiile de fose septice si statiile de epurare.

Care este utilitatea si importanta acestor tipuri de instalatii si de ce sa apelezi la Carpat-Instal, cei mai priceputi in instalarea lor?

Instalatii Apa Canal – Fose Septice

Primele atestari ale foselor septice dateaza din Franta anului 1860 si Anglia anului 1895,  iar la baza dezvoltarii acestora se afla necesitatea unei solutii la problemele sanitare ale oraselor din epoca industriala.

Ce sunt fosele septice?

Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane, care colecteaza apele menajere, reziduale, provenite de la gospodarii, retinand materiile solide si deseurile plutitoare.

Acestea pot avea unul sau mai multe compartimente, insa cele prevazute cu doua compartimente asigura o indepartare mai eficienta a solidelor din apele reziduale. Fosele septice cu doua compartimente au un bazin principal, numit bazin de sedimentare si un bazin de fermentare.

Termenul “septic” se refera la mediul bacterian anaerob care se dezvolta in rezervor si descompune sau mineralizeaza reziduurile deversate aici, proces in urma caruia se degaja dioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan.

Apele tratate din fosa septica se evacueaza pe principiul vaselor comunicante, in drenuri, de unde vor fi preluate de vasele capilare ale solului care vor actiona ca un filtru biologic.

Fosele septice mai pot fi cuplate si cu alte instalatii apa canal si unitati de epurare cum ar fi filtrele biologice sau sistemele aerobe care implica aerare artificiala fortata.

Intretinerea periodica preventiva este necesara pentru a elimina solidele ireductibile care  umplu treptat rezervorul, reducandu-i eficienta.

In functie de consumul de apa specific fiecarei locuinte, fosele septice sunt proiectate si dimensionate pentru o perioada de vidanjare cuprinsa intre 1 si 3 ani.

Carpat Instal - Servicii de instalatii apa canal

 

Instalatii Apa Canal – Statii de Epurare

Anglia secolului XIX a cunoscut pentru prima data termenul de statie de epurare. In aceea perioada era nevoie de instalatii apa canal care sa rezolve problema epidemiilor din orasele populate si impactul negativ asupra mediului inconjurator.

Poluand peste masura apele, londonezii au inceput sa proiecteze statii de epurare pentru a retine si a neutraliza substantele daunatoare.

O statie de epurare este acel ansamblu de instalatii apa canal, care printr-un proces ce implica operatiuni fizice, chimice si biologice trateaza apele uzate provenite de la zone rezidentiale sau de la unitati precum cladirile publice, eliminand materialele solide, organice si uneori chiar substantele nutritive.

Statiile de epurare au trei compartimente prin care se realizeaza treptat eliminarea poluantilor din apa, dupa cum urmeaza:

Tratarea primara sau mecanica are loc in primul compartiment al statiei de epurare si consta in indepartarea solidelor organice si anorganice aflate in suspensie si indepartarea pojghitei formata din materialele care plutesc la suprafata apei uzate. Particule de azot si fosfor organic precum si alte metale grele asociate cu solidele sunt eliminate in aceasta etapa, insa componentele coloidale si dizolvate raman in apa.

Tratarea secundara sau biologica are loc in al doilea compartiment al statiei de epurare si consta in tratarea apei rezultata din prima etapa a procesului de epurare prin indepartarea substantelor organice coloidale si biodegradabile. Procesul aerob de tratare biologica se realizeaza cu ajutorul oxigenului de catre microorganismele aerobe (in principal bacterii) care metabolizeaza materia organica din apele uzate, producand astfel mai multe microorganisme si substante anorganice (in principal CO2, NH3 si H2O).

Tratarea tertiara sau chimica este cea mai avansata etapa de tratare a apei si are loc in compartimentul decantor al statiei de epurare. Aici are loc indepartarea nutrientilor azot si fosfor (compusi care contin elemente cu caracter fertilizant) precum si alte solide in suspensie, substante organice refractare, metale grele si solide dizolvate. Dupa operatiunile de decantare si filtrare, apele sunt evacute intr-o conducta de indepartare a apei numita emisar.

 

Pe langa furnizarea serviciilor de instalatii apa canal, executarea lucrarilor cu cele mai moderne echipamente si profesionisti cu pregatire de specialitate,  la Carpat-Instal ai la dispozitie un departament de interventie .

Ai o problema cu ansamblul de instalatii apa canal? Ai nevoie de montajul unei fose septice sau a unei statii de epurare? Apeleaza la specialistii in instalatii printr-un mesaj pe pagina noastra de Facebook @Carpat-Instal sau contacteaza-ne aici!

Articole similare

  • cum sa faci economie la apa
  • Esti IT-ist? Vezi promotia noastra Carpat All Inclusive
  • Afla care sunt cele 3 tipuri de retele de hidranti

2 comments

Robert Adorjan - 20 februarie 2019 Raspunde

As vrea o oferta pt o fosa septica pt 4pers

Mesterul Carpat - 20 februarie 2019 Raspunde

Buna ziua, va multumim pentru mesaj! Vom trimite oferta pentru fosa septica pe mail in cel mai scurt timp. Va rugam sa verificati si folderul Spam. O zi frumoasa va dorim!

Adauga comentariu