Joc la sura | Chinteni | 12 iunie
In data de 12 iunie, incepand cu ora 14:00 in localitatea Chinteni de langa Cluj-Napoca, str.Unirii, nr. 175, vom readuce la viata obiceiul de “Joc la sura”. Evenimentul este initiat de Asociatia “Zestrea”, iar noi suntem fericitii parteneri principali si gazda aceastei povesti traditional romaneasca.
Ce este jocul la sura? Este o forma de petrecere la sat, un obicei vechi care obisnuia sa se tina in comunitatile satesti din Transilvania. Aceste petreceri erau organizate pe perioada verii in anexele mai incapatoare ale gospodariilor taranesti, respectiv in sura. Din pacate, in prezent se organizeaza tot mai rar petreceri taranesti cu muzica traditional romaneasca, iar cele care au loc nu se mai tin in forma lor autentica, cea de jocuri la sura.
Joc la sura | Reconstituirea obiceiului – Dialog intergenerational si interetnic
In proiectul “Joc la sura”, initiat de Asociatia Zestrea, se pune la dispozitie o gospodarie taraneasca cu casa traditionala si sura pentru organizarea unui joc autentic taranesc.
La eveniment sunt invitati tineri din centrul universitar clujean, alaturi de seniori din satul Chinteni si din imprejurimi. Tinerii au ocazia sa descopere muzica si dansul autentic al seniorilor, ritualuri specifice zonei Clujului. De asemenea, vor participa diferiti membri ai comunitatii, in spiritul multietnic Transilvanean.
Muzica traditionala specifica zonei de campie a Clujului – Trio Transilvan – va fi formata din vioara, braci si contrabas. Participantii au ocazia sa serveasca gulas la ceaun, dupa tehnica si retetele traditionale dar si pita de casa, palinca sau gemuri. Se vor efectua interviuri etnografice in mediul rural pentru formarea unei imagini despre jocul traditional din imprejurimile Clujului.
Joc la sura | Parteneri:
Asociatia Zestrea
Asociatia Zestrea isi propune sa reconstituie o imagine reala documentata asupra culturii si asupra civilizatiei taranesti romanesti, prin studiul si asumarea experimentala a vietii materiale si spirituale a lumii satului arhaic si este formata din studenti ai centrului universitar clujean. Activitatile pe care le desfasoara in domeniul reconstituirii culturale a patrimoniului material si imaterial presupun tabere, ateliere de mestesuguri traditionale si ritualuri taranesti.
Un punct forte al grupului Zestrea este colectia de port taranesc de sarbatoare, care reuneste peste 1000 de piese din 48 de zone si a carei valoare este recunoscuta prin colaborarile cu institutiile de specialitate si prin organizarea si participarea la expozitii. In prezent, colectia de port taranesc de sarbatoare a Asociatiei Zestrea este considerata una dintre cele mai valoroase colectii private din Transilvania, din punct de vedere etnografic si documentar.
Carpat Instal
Cei care ne urmaresc activitatea stiu deja ca suntem sustinatori ai folclorului romanesc. Suntem de parere ca arta, traditiile si obiceiurile poporului nostru trebuie pastrate vii si pretuite la adevarata lor valoare. Sinonim cu identitatea noastra ca popor, folclorul este insusi sufletul neamului romanesc.
Credem ca prin eforturile comuntatii si a partenerilor, aceste proiecte de natura culturala vor continua sa mentina un spirit viu, autentic al traditiilor romanesti de la sat. Pentru noi, ocazia de a fi partenerii evenimentelor folclorice a devenit o traditie pe care o respectam an de an.
Este foarte important ca fiecare dintre noi sa contribuim, pe cat posibil la astfel de evenimente, fara a astepta insa altceva in schimb in afara de zambetele celor care participa. Fiind implicati in astfel de proiecte vom deveni mai apropiati de comunitatea unde ne desfasuram activitatea si vom fi motivati sa muncim cu si mai mult spor in continuare!
Va asteptam, cu mare drag, la joc la sura!