Cum sa faci economie la energie electrica? O intrebare care s-a nascut, probabil, in anii 1800, odata cu inventia becului incandescent, si care astazi este mai actuala ca oricand. Intr-un prezent in care risipa de energie electrica ne costa atat la nivel individual, cat si la nivel global, este absolut necesar sa stim care sunt “hotii” de energie si cum putem face economie la curent.
10 ianuarie a fost desemnata Ziua Internationala a Economisirii Energiei Electrice. La nivelul Uniunii Europene, se afla in derulare un proiect amplu ce are in vedere cresterea gradului de constientizare in privinta eficientei energetice si a importantei ei.
Ce inseamna eficienta energetica? Sa folosesti mai putina energie electrica pentru a indeplini aceeasi functie. Se urmaresc astfel reducerea consumului si risipa de curent electric.
De ce este important sa devenim consumatori eficienti? O data pentru a avea cheltuieli mai mici, si apoi, pentru a-ti aduce contributia personala la asigurarea sustenabilitatii, pentru o planeta mai verde.
Din seria de articole dedicate optimizarii consumului in vederea economisirii resurselor personale si ale planetei, iti recomandam sa citesti si articolele Cum sa faci economie la apa? si Cum sa faci economie la gaze?
In contextul crizei energetice cu care ne confruntam acum in Europa, criza care a adus o crestere de 35% a preturilor energiei electrice pentru consumatori, optimizarea consumului de curent electric devine esentiala.
Pe langa masurile luate de autoritati pentru a atenua impactul crizei asupra cetatenilor UE, exista o serie de masuri pe care le putem aplica noi insine pentru a economisi energia electrica.
Aceste masuri pot fi impartite intr-o serie de 6 reguli si una de 6 investitii.
Daca regulile se pot aplica imediat, fara sa te coste nimic, investitiile presupun anumite cheltuieli, mai mici sau mai mari, care, insa, se vor amortiza in timp.
Efectul cumulativ al aplicarii masurilor pe care ti le vom recomanda in continuare este o scadere de pana la 40% a facturii la curent.
Cum sa faci economie la energie electrica? Respecta aceste 6 reguli!
Iata 6 reguli care vizeaza mici schimbari in obiceiurile de consum, cu aplicabilitate imediata si rezultate mari.
1. Stinge lumina
Intr-o gospodarie, 30% din consumul de curent electric ii revine iluminatului, restul de 70% fiind reprezentat de electrocasnice. Cu toate acestea, risipa tinde sa fie mai mare in categoria iluminatului, pentru simplul fapt ca uitam sa stingem lumina cand iesim din camera sau aprindem mai multe becuri decat sunt necesare.
Care sunt solutiile pentru aceasta risipa?
- Stinge lumina in incaperile in care nu stai. Formeaza-ti un obicei din a apasa intrerupatorul inainte sa iesi din camera. Cu putin exercitiu, va deveni o a doua natura.
- Nu lasa lumina aprinsa cand te uiti la un film, cu toate ca lumina care provine de la ecranul laptopului sau al TV-ului este suficienta pentru vizionare.
- Iti place sa citesti seara? Foloseste mai degraba o lampa cu un bec mai mic, care consuma mai putin decat sursa principala de lumina din incapere.
- Profita cat mai mult de lumina soarelui. Lasa ferestrele cat mai putin acoperite, in special pe timp de iarna. Asaza biroul, canapeaua sau fotoliul pentru lectura in fata geamului pentru o vizibilitate cat mai buna.
Daca uiti constant sa stingi becurile si lasi lumina aprinsa in diferite incaperi cu orele, poti sa apelezi la becuri pe baza de senzori de miscare. Acestea se vor aprinde si se vor stinge in functie de miscarea pe care o detecteaza in incapere. Asadar, vei scapa de o grija.
2. Nu lasa in priza aparatele electronice daca nu le folosesti

Aplauze la scena deschisa pentru cine nu isi lasa incarcatorul de la telefon in priza!
Din pacate, multe persoane pur si simplu nu stiu ca acesta continua sa consume curent chiar daca nu este conectat la telefon. Iar consumul inutil nu se opreste la incarcatorul telefonului: toate electrocasnicele nefolosite care raman in priza, inclusiv aparatura lasata in modul stand-by, pot fi catalogate drept hoti de energie.
Solutiile sunt simple:
- Nu lasa in priza incarcatorul de telefon, laptop sau tableta.
- Deconecteaza toata aparatura electronica si electrocasnicele cand nu le folosesti: televizoare, calculatoare, console de jocuri, modemuri wi-fi, cuptoare cu microunde etc.)
- Activeaza functiile sleep mode, auto-shutdown si hybernate mode ale calculatorului. Astfel, chiar daca uiti sa il deconectezi, va avea singur grija sa nu consume energie.
Pentru a opri cu usurinta alimentarea la curentul electric, conecteaza aparatura la un prelungitor cu intrerupator si prize multiple. O solutie moderna o reprezinta prizele programabile digitale care, printr-un simplu click de pe telefon sau printr-o comanda vocala, pot deconecta mai multe aparate deodată.
3. Foloseste eficient masinile de spalat haine si vase
Masina de spalat haine este unul dintre electrocasnicele care consuma cea mai multa energie electrica. Cea mai mare parte este consumata pentru incalzirea apei, astfel, cu cat spala hainele la o temperatura mai ridicata, cu atat consuma mai multa energie.
Cum poti optimiza consumul masinii de spalat haine?
- Foloseste cat mai des cicluri de spalare economice si rapide. Pentru hainele care nu prezinta pete dificile, seteaza un program de spalare de 30 minute si o temperatura de 30-40 °C.
- Stabileste-ti o zi pe saptamana in care sa te ocupi doar de spalatul hainelor si asigura-te ca incarci masina suficient, pentru a evita mai multe cicluri de spalare inutile, cu o cuva doar pe jumatate plina.
Masina de spalat vase te ajuta foarte mult sa economisesti, in cazul in care o folosesti corect. Consumi mai multa apa si energie spaland vasele cu mana decat daca le speli in masina de spalat vase. Regulile de aur sunt aceleasi ca in cazul masinii de spalat haine: masina sa fie plina iar modul de spalare setat de preferinta pe modul “Eco”.
Daca ai posibilitatea, usuca rufele in mod natural. Daca ai un uscator de rufe, hainele trebuie sa fie bine scurse inainte de a fi introduse in uscator.
4. Ai grija la frigider
Frigiderul este esential in fiecare locuinta si totodata unul dintre principalii consumatori de energie electrica.
Cum nu ne putem lipsi de acesta, iata cum sa faci economie la energie electrica, folosind frigiderul cat mai eficient:
Seteaza temperatura frigiderului intre 4 – 6 grade Celsius si pe cea a congelatorului la circa -18 grade Celsius. Aceasta este temperatura ideala pentru pastrarea alimentelor in conditii optime.
- Curata de praf frigiderul. Bobinele din spatele frigiderului tind sa adune foarte mult praf, iar daca acestea nu sunt curatate constant, nu vor functiona la capacitate maxima. Ceea ce, bineinteles, va duce la un consum mai mare de energie.
- Nu aseza frigiderul langa aragaz sau prea aproape de perete. Motivul este unul simplu: daca frigiderul este asezat langa o sursa de caldura, in mod sigur va consuma mai multa energie pentru a raci si a pastra alimentele in conditii optime.
- Nu pune mancare calda in frigider. Este mult mai eficient sa o lasi mai intai sa se raceasca la temperatura camerei.
5. Foloseste inteligent aparatul de aer conditionat
In timpul verii, in mod cert, aparatul de aer conditionat este cel mai mare inamic al economiei de energie electrica. Dar, avand in vedere ca in zilele toride de vara ai da orice pentru o briza de aer racoritor, il poti folosi linistit, doar sa tii cont de cateva aspecte.
Asadar, cum poti face economie la energie electrica fara a fi nevoit sa renunti la aerul conditionat?
- Seteaza aparatul de aer conditionat la o temperatura de 20 – 21 de grade Celsius. Aceasta este considerata temperatura ideala pentru confortul omului. Un alt sfat este sa pornesti aerul conditionat doar cateva ore pe zi, cat sa racoreasca putin incaperea, iar apoi sa il opresti.
- Foloseste draperii si obloane. Acestea reprezinta solutia simpla pentru a nu lasa soarele sa patrunda in casa si te ajuta sa pastrezi o temperatura mai scazuta, fara a fi nevoie sa pornesti aparatul de aer conditionat. De asemenea, poti deschide geamurile dimineata si seara, cand temperaturile nu sunt atat de ridicate. Evita sa le deschizi la amiaza cand soarele arde dogoritor, deoarece toata caldura va intra in casa.
- Revizia aparatului de aer conditionat este obligatorie. Pe scurt, indiferent de ce aparat vorbim, daca nu functioneaza in conditii optime, va consuma mai multa energie pentru a realiza actiunile pentru care este programat. Aici poti citi mai multe despre importanta reviziei aparatelor de aer conditionat.
Stiai ca aparatul de aer conditionat poate fi folosit pentru incalzirea eficienta a locuintei pe timp de iarna? Citeste mai multe despre asta in acest articol!
6. Incurajeaza-i pe toti membrii familiei sa faca economie la energie electrica
Unde-s multi, puterea creste, iar consumul nu sporeste!
Educatia reprezinta fundatia solida catre orice schimbare in bine. Incurajeaza-i si pe ceilalti membri ai familiei sa respecte cateva principii simple pentru a economisi energia consumata.
Celor mici explica-le de ce este important sa ia parte la aceasta actiune, nu doar din perspectiva financiara, ci si datorita faptului ca acest lucru este benefic pentru mediul inconjurator.
Cum sa faci economie la energie electrica? Fa aceste 6 investitii!
Facand alegeri inteligent, poti sa faci economie la energie electrica. Iata 6 investitii care garanteaza facturi mai mici la curent.
1. Foloseste becuri economice

Daca inca mai folosesti becuri cu incandescenta, acum e momentul sa renunti la ele.
Spre deosebire de aceste becuri clasice, becurile economice, cu halogen sau de tip LED, te ajuta sa economisesti anual o suma frumusica.
Cu toate ca sunt mai scumpe, becurile economice consuma cu pana la 75% mai putina energie electrica si au o durata de viata pana de 10 oei mai mare. In plus, sunt benefice pentru mediul inconjurator.
2. Utilizeaza prelungitoare cu buton On/ Off
Prelungitoarele cu buton On/ Off, desi la prima vedere nu fac nimic diferit fata de cele obisnuite, te ajuta sa economisesti din consumul de energie electrica, prin simplul fapt ca iti ofera posibilitatea de a opri alimentarea cu energie electrica a electrocasnicelor atunci cand nu le folosesti.
Sunt foarte utile si reprezinta o solutie optima, avand in vedere ca nu vei fi nevoit sa scoti fiecare aparat in parte din priza.
3. Alege electrocasnice eficiente energetic
Daca electrocasnicele mari din casa ta nu sunt eficiente energetic, ar fi bine sa iei in considerare schimbarea acestora. Modelele cu eficienta energetica mai buna sunt, intr-adevar, mai scumpe, dar pe termen lung te vor ajuta sa economisesti.
Potrivit specialistilor, diferenta dintre fiecare clasa* este de aproximativ 10% la consum, ceea ce inseamna cu un model din clasa A consuma cu 10% mai putin decat unul din clasa B.
Atentie la modificarile aduse metodelor de clasificare incepand cu anul 2022. Modele considerate ca facand parte din clasa A+++, pot acum sa se incadreze doar in clasa B.
Asadar, opteaza, in masura posibilitatilor tale financiare, pentru electrocasnice din clasele superioare. Inainte de achizitie, analizeaza cu atentie etichetele care arata consumul fiecarui aparat in parte, si alege-le pe cele care consuma mai putin. Din punct de vedere al utilitatii, nu vei simti vreo diferenta. Diferenta este data doar de consumul mai redus de energie electrica.
In ceea ce priveste aparatura electronica, si aici poti face alegeri mai inspirate. Spre exemplu, televizoarele cu plasma consuma de 2-3 ori mai decat cele cu LED.
De mare ajutor iti poate fi siteul https://www.topten.eu/. Aici gasesti informatii detaliate despre electrocasnicele cu consum redus.
4. Foloseste un contor inteligent
Ai auzit despre contoarele inteligente? Daca nu ai deja un astfel de contor, intreaba-ti furnizorul de energie daca exista posibilitatea sa iti instaleze unul. Acest sistem de contorizare inteligenta a curentului vine cu o serie de beneficii care te ajuta sa faci economie la curent:
- Trimiterea indexului se face automat, iar furnizorul va factura consumul real, nu unul estimat
- Permite tarife flexibile, configurabile la nivel de intervale orare sau zile, saptamana, luna, sezon
- Iti poti monitoriza si ajusta comportamentul de consum ca sa economisesti energie
Informatii complete despre contoarele inteligente gasesti aici.
5. Eficientizeaza energetic locuinta
Izolarea locuintei este esentiala pentru mentinerea unui climat optim in interior, fara a fi necesar ca centrala termica sau aerul conditionat sa functioneze non-stop.
Ce trebuie sa faci?
- Alege geamuri duble pentru ferestrele si usile din termopan, pentru a elimina pierderile de caldura
- Asigura-te ca geamurile si usile se inchid perfect si nu permit risipa de caldura. In cazul tamplariei clasice, sunt utile garniturile de etansare autoadezive.
- Daca stai la casa, izoleaza termic podul si subsolul, foarte multa caldura se pierde pe aici
- Termoizolatia exterioara te ajuta sa faci economii la facturi si iti asigura un confort termic sporit. Alege un material termoizolator cu o valoare “R” (rezistenta la caldura) ridicata.
6. Foloseste o sursa de energie alternativa

Sursele de energie regenerabila sunt eoliana (pe baza de curenti de aer), solara (pe baza de caldura data de razele solare) sau hidraulica (pe bază de apa). Cu toate ca investitia intr-un sistem care consuma energie de la natura este considerabila, in timp, aceasta se amortizeaza.
Pentru acasa, cea mai la indemana sursa de energie alternativa sunt panourile solare. Acestea pot sustine intregul consum al locuintei iar pe termen lung se dovedesc a fi mai eficiente si mai economice decat o sursa clasica de energie.
La Carpat Instal, avem un departament dedicat montarii de panouri solare. Pentru detalii, suna la 0734 704 022.
Acestea sunt sfaturile noastre despre cum sa faci economie la energie electrica. Nu uita, consumul de energie nu influenteaza doar factura de la finalul lunii, ci si mediul inconjurator. Din acest motiv trebuie sa fii cat mai cumpatat si sa consumi eficient!