Blog

Blog

Importanta uscatoarelor de aer in reteaua de aer comprimat

Etichete: , Aer Comprimat 0 comentarii
featured image

Importanta uscatoarelor de aer in reteaua de aer comprimat este incontestabila, deorece un prim pas catre reusita proceselor de productie este reprezentat de calitatea aerului. In industrie, aerul comprimat este considerat a patra sursa de energie dupa electricitate, gaze naturale si apa. In continuare, iti prezentam detaliile pe care trebuie sa le cunosti despre importanta uscatoarelor de aer in determinarea calitatii aerului comprimat.

Importanta uscatoarelor de aer 

Aerul comprimat trebuie sa se incadreze in anumiti parametri, in functie de domeniul in care este utilizat. Acesti parametri pot fi variabili, insa unul este constant: este foarte important ca aerul comprimat sa fie uscat si lipsit de condens. Umiditatea aerului poate sa influenteze procesele tehnologice si sa duca la alterarea produsului finit. Pentru a preintampina acest lucru, exista uscatoarele de aer.

Inainte de a afla importanta uscatoarelor de aer, este bine sa stim ce sunt acestea. Uscatoarele de aer sunt o parte componenta a instalatiei de aer comprimat, iar rolul lor este de a purifica aerul care intra in instalatie, prin uscare. Acestea pot fi de diferite tipuri, dar cel mai adesea se folosesc cele prin absorbtie sau refrigerare, datorita costurilor de intretinere scazute si a durabilitatii lor.

 

Uscatoarele de aer prin refrigerare

 

Sunt formate din doua schimbatoare de caldura: aer – aer si aer – agent frigorific. Modul de functionare al acestora este unul foarte eficient: uscatoarele cu refrigerant  racesc aerul pana cand acesta ajunge la punctul de roua (care variaza intre 2 si 4 grade Celsius). Vaporii de apa in exces din aer se condenseaza, iar apa este eliminata. In urmatorul pas al procesului, aerul este adus la temperatura camerei in care se afla instalatia de aer comprimat.

 

Cum alegi un uscator de aer comprimat?

 

 In primul rand trebuie sa tii cont de domeniul in care acesta urmeaza sa fie folosit. Apoi, va trebui sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

 • Debitul vehiculat
 • Presiunea de lucru
 • Temperatura aerului comprimat
 • Temperatura mediului ambiant

In functie de acestea, se va calcula un anumit factor de corectie care va determina alegerea utilajului necesar. Poti vedea aici gama de compresoare de aer, comercializate de Carpat Instal.

Nu uita ca atunci cand cumperi un uscator de aer, trebuie sa te asiguri ca limita de presiune si capacitatea acestuia sunt compatibile cu instalatia ta de aer comprimat.

 

Probleme care apar datorita condensului din aer 

 

 • In industria alimentara, afecteaza calitatea produselor higroscopice (zahar, condimente etc.)
 • Duce la aparitia bulelor in procesele de vopsire si lacuire
 • Poate bloca orificiile instalatiei de aer comprimat, deoarece alaturi de vapori de apa se regasesc adesea si particule de praf sau reziduuri de ulei
 • Poate duce la inghetarea valvelor de control, in special pe timpul iernii si in halele neincalzite
 • Duce la coroziunea echipamentului pneumatic

 

Uscarea aerului are un rol esential si in procesele de ambalare? Rezidurile de apa sau ulei ale aerului comprimat pot duce la aparitia germenilor si toxinelor care pot contamina alimentele ce urmeaza a fi ambalate.

 

Importanta uscatoarelor de aer in reteaua de aer comprimat

 

 Uscatoarele de aer nu sunt greu de intretinut, dar totusi si acestea trebuie revizuite in timpul reviziei aparatelor de aer comprimat. Daca uscatorul de aer nu functioneaza in conditii optime, se pot acumula reziduuri in rezervorul compresorului, iar acestea pot duce la scaderea eficientei procesului de compresie a aerului si la defectarea unor piese ale instalatiei.

In plus, odata ajunse in rezervor, reziduurile sunt greu de drenat iar eliminarea lor necesita un efort sporit. Un alt risc care apare odata cu defectarea uscatorului de aer este acumularea condensului pe liniile inchise ale instalatiei. Liniile moarte pot fi uscate prin eforturi considerabile, dar necesita un mare consum de aer comprimat.

Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca daca uscatoarele de aer nu functioneaza in conditii optime, punctul de roua poate varia si poate afecta functionarea intregului sistem de aer comprimat. Afla mai multe despre compresoare, piese de schimb si consumabile.

Pe scurt, importanta uscatoarelor de aer este dovedita prin rolul pe care acestea il au in purificarea aerului comprimat, eliminand condensul, particulele de praf sau reziduurile de ulei. Trebuie sa ai in vedere ca rolul principal al unui compresor este acela de a livra aerul la o anumita presiune si respectand parametrii optimi de cantitate si calitate, de aceea uscatorul de aer este o parte importanta a instalatiei de aer comprimat.

Daca ai nevoie de o echipa de specialisti care sa iti ofere consultanta pentru o buna functionare a instalatiei de aer comprimat, contacteaza-ne acum!

Articole similare

 • Sisteme de aer comprimat Cluj Carpat Instal
 • Surse de energie - Instalatii aer comprimat

Adauga comentariu