Etichete

Incalzirea cu aparatul de aer conditionat, da sau nu?

Incalzirea cu aparatul de aer conditionat

Incalzirea cu aparatul de aer conditionat pentru locuinta sau birou, da sau nu? Depinde! Cu 14 ani de experienta in domeniul instalatiilor de aer conditionat, specialistii nostri explica cum alegi un aparat de aer conditionat pentru incalzire astfel incat eficienta sa fie maxima, iar investitia ta sa merite.

Aerul conditionat poate fi o alternativa viabila la incalzirea pe gaz a locuintelor sau a birourilor, daca sunt respectate anumite criterii in alegerea aparatului si se indeplinesc o serie de conditii pentru functionarea optima a acestuia, astfel incat eficienta sa fie maxima.  

Incalzirea cu aparatul de aer conditionat

In alegerea unui aparat de aer conditionat care sa functioneze eficient in regim de incalzire trebuie sa se tina cont de anumite criterii, pe care le enumeram in cele ce urmeaza.

1. Clasa energetica a aparatului

In functie de clasa din care face parte, aparatul de aer conditionat are un coeficient de eficienta energetica. Clasa energetica se stabileste pornind de la parametrii de eficienta ai aparatului, care se regasesc in fisa tehnica a produsului.

La fel ca in cazul oricarui aparat electrocasnic, aparatele de aer conditionat din clasele energetice superioare (A, B, C) au un consum mai mic decat cele din clasele energetice inferioare (D, E, F, G). Cu toate ca investitia initiala este mai mare, aceasta se amortizeaza in timp, deoarece aparatele din clasele superioare pot consuma cu pana la 40% mai putin decat cele din clasele inferioare.

In cazul particular al eficientei la incalzire, parametrii care mai trebuie urmariti sunt COP si SCOP.  

COP reprezinta coeficientul de performanta, mai exact raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata.  SCOP este coeficientul sezonier de performanta in cazul încalzirii, cel care contabilizeaza energia electrica consumata si energia termica pentru incalzire generata in perioada in care aparatul este folosit cu functia de incalzire.

Cu cat valorile COP si SCOP sunt mai mari, cu atat aparatul de aer conditionat este mai eficient.

2. Conditiile meteorologice

Aparatele de aer conditionat sunt concepute pentru a functiona in anumite conditii climatice. Astfel, in alegerea unitatii, trebuie sa tii cont de temperaturile exterioare si de umiditate, pentru a putea opta pentru un aparat adecvat conditiilor exterioare.

Un aparat de aer conditionat poate functiona la randament maxim in conditiile in care temperaturile nu sunt foarte coborate sub 0°C. La valori cu minus, randamentul scade iar riscul de inghet creste. Pe piata exista si aparate foarte performante, care functioneaza eficient pana la temperaturi de -20°C.

3. Dimensiunea incaperii

La fel ca in cazul alegerii aparatului de aer conditionat pentru racire, despre care am scris pe larg in acest articol, si in cazul incalzirii dimensiunea incaperii este un factor decisiv in alegerea unitatii.

Dimensiunea camerei determina capacitatea unitatii necesare. O capacitate prea mica face ca unitatea sa nu incalzeasca in mod corespunzator camera, iar o unitate supradimensionata presupune costuri de functionare nejustificat de mari.

4. Caracteristicile spatiului

Pe langa dimensiune, sunt importante si alte caracteristici ale spatiului care se doreste incalzit:

  • Gradul de izolare termica (pereti, tavan, podea)
  • Numarul, dimensiunea si orientarea ferestrelor
  • Tipul de camera (open space sau inchisa)

Cu cat coeficientul de transfer termic este mai mic, cu atat conservarea energiei in incapere este mai eficienta.

5. Reviziile periodice

Pentru ca randamentul aparatului de aer conditionat sa nu aiba de suferit, reviziile periodice sunt obligatorii. Recomandarea noastra este ca revizia sa fie efectuata de doua ori pe an. Ce presupune o revizie a aparatului de aer conditionat?

  • Igienizarea vaporizatorului
  • Igienizarea unitatii interne si a filtrelor
  • Verificarea instalatiei electrice de la unitatea interna si externa
  • Verificarea presiunii agentului de racire
  • Verificarea scurgerii de condens
  • Efectuarea de reparatii sau inlocuiri de piese si accesorii, daca este cazul

Echipa Carpat Instal are 14 ani de experienta in proiectare si executie instalatii aer conditionat, service si mentenanta pentru aparate si instalatii de aer conditionat, instalatii de ventilatie si vanzare aparate de aer conditionat.  Echipa noastra de instalatori autorizati are expertiza necesara pentru a duce la bun sfarsit lucrari complexe pentru spatii rezidentiale, comerciale si industriale. Dispunem de echipamente si utilaje moderne si oferim intotdeauna garantie pentru manopera.

Contacteaza-ne cu incredere pentru proiectul tau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

© 2022 Carpat Instal. Toate drepturile rezervate.

Cere oferta pentru proiectul tau