Igienizare si curatare aer conditionat: o actiune absolut necesara, de efectuat periodic, pentru a evita pericolul de imbolnavire si a asigura functionarea optima a aparatului. O igienizare efectuata corect, de catre o echipa specializata, garanteaza eliminarea bacteriilor, virusurilor si alergenilor, precum si cresterea randamentului aparatului de aer conditionat cu pana la 20%.
Aparatul de aer conditionat nu mai este de mult timp un lux, ci o necesitate. Pentru multi dintre noi, este un prieten de nadejde, atat in verile toride, cand ne bazam pe el sa ne racoreasca, cat si in sezonul rece, cand ne ajuta sa ne incalzim mai ieftin decat o centrala termica.
Ca orice prietenie, si cea cu aparatul de aer conditionat trebuie intretinuta, pentru a nu se destrama. Din experienta noastra de 15 ani in domeniul aerului conditionat, nimic nu este mai apreciat de catre un aparat de aer conditionat decat igienizarea si curatarea periodica. Prin efectuarea acestor actiuni, aparatul este mentinut in stare optima de functionare, iar el te rasplateste cu un climat placut si sanatos in casa sau la birou.
Procesul de igienizare si curatare periodica a aerului conditionat este important din doua motive: sanatate si bani.
Poluarea nu se intampla doar afara, la orele de varf ale traficului, in centrul Clujului. Poate o sa te surprinda sa afli ca aerul din interior este chiar mai poluat decat cel din exterior, iar aceasta veste proasta vine pe calea aerului din aparatele de aer conditionat neintretinute corespunzator.
Microclimatul umed din interiorul sistemelor de climatizare este mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor si ciupercilor. Acestea emana mirosuri neplacute si altereaza calitatea aerului, ceea ce poate duce la aparitia multor probleme de sanatate, in special ale cailor respiratorii: alergii, rinite, viroze, bronsite, astm etc.
In plus, praful si mizeria depuse in timp pe componentele interne ale aparatului de aer conditionat fac ca acesta sa functioneze mai greu. Eficienta si performanta echipamentului pot scadea cu pana la 20%, ceea ce duce la cresterea consumului de curent electric cu pana la 15%.
La 3, 6 sau 12 luni? Cat de des se curata si igienizeaza aparatul de aer conditionat?
Procesul de curatare si igienizare a aparatului de aer conditionat poate avea loc la 3, 6 sau 12 luni, in functie de cum si cat il folosesti.
Astfel, daca folosesti aparatul de aer conditionat:
> doar pe timp de vara, pentru racire, este suficient sa il cureti o data la 12 luni
> atat vara, pentru racire, cat si iarna, pentru incalzire, este necesar sa il cureti o data la 6 luni
> pe tot parcursul anului, intr-un mediu poluat (salut, centrul Clujului!), iti recomandam sa il cureti o data la 3 luni
Programeaza, pe cat posibil, curatarea si igienizarea periodica, in afara sezonului de varf pentru aerele conditionate. In lunile de iarna, echipa Carpat Instal asigura acest serviciu fara timpi lungi de asteptare si la preturi mai mici decat in plin sezon.
Curatarea si igienizarea corecta a aerului conditionat este un proces in 5 pasi.
Curatarea si igienizarea corecta a aparatului de aer conditionat este un proces amanuntit care presupune demontarea aparatului pe componente, urmata de spalarea si curatarea fiecaruia cu solutii antibacteriene speciale, cu ajutorul unor echipamente profesionale.
Pasul 1: curatarea si igienizarea filtrelor de aer
Situate in unitatea interioara a aparatului de aer conditionat, filtrele de aer se imbacsesc cu praf, mizerie si microorganisme daunatoare. Pe langa faptul ca praful si mizeria obstructioneaza circulatia aerului si interfereaza astfel cu buna functionare a aparatului, afectandu-i randamentul cu pana la 20%, bacteriile si agentii patogeni care se formeaza in timp sunt eliberati inapoi in aerul de repirat, ceea ce poate duce la probleme de sanatate. De aceea, este important ca filtrele sa fie curatate si igienizate periodic, cu solutii speciale pentru inlaturarea mizeriei si a microorganismelor.
Pasul 2: curatarea si igienizarea vaporizatorului
Tot in unitatea interioara este situat si vaporizatorul, componenta formata dintr-o retea de tevi rotunde prin care circula freonul. Rolul vaporizatorului este foarte important, deoarece asigura racirea aerului cald din incapere, prin contactul acestuia cu tevile racite de freon. Deoarece tevile vaporizatorului sunt supuse unui flux continuu de aer, pe toate suprafata lor, inclusiv in spatiile inguste si greu accesibile dintre ele, se acumuleaza mizerie si bacterii in straturi groase. Aceste depuneri vor fi eliminate in urma unei curatenii si igienizari riguroase, care sa nu lase nicio urma.
Pasul 3: curatarea si igienizarea ventilatorului
Ventilatorul este pozitionat atat in unitatea interioara, cat si in cea exterioara a aparatului de aer conditionat. Rolul lui este acela de a facilita schimbul termic. Pe paletele ventilatorului, aflate in unitatea interioara, se depune in timp un strat gros de mizerie si bacterii care, din cauza vitezei de rotire, sunt dispersate in aerul din incapere. Pe turbina ventilatorului, aflata in unitatea exterioara, se depune mizerie care afecteaza schimbul termic al condensatorului, ceea ce duce la compromiterea randamentului de functionare a aparatului.
Pasul 4: curatarea si igienizarea tavitei de condens
Tavita de condens se afla in unitatea interioara a aparatului, iar rolul ei este acela de a colecta apa rezultata din condensarea vaporilor din aer. Apa colectata in tavita este o apa murdara care, fiind stocata mai mult timp, devine o sursa de miros neplacut si un mediu propice pentru formarea microorganismelor nocive.
Pasul 5: curatarea si igienizarea condensatorului
Condensatorul este componenta principala a unitatii exterioare si are rolul de a transforma freonul din gaz in lichid rece, pentru a incepe un nou ciclu de racire in interior. Este format dintr-o retea de tevi pe suprafata carora se acumuleaza in timp mizerie si praf, care afecteaza negativ randamentul aparatului.
O igienizare corecta se realizeaza cu produse speciale pentru eliminarea eficienta a bacteriilor si a altor tipuri de microorganisme, in vreme ce o curatare optima presupune folosirea unor echipamente profesionale pentru inlaturarea stratului de praf si mizerie.
Speram ca articolul nostru sa te fi convins de importanta programarii periodice a operatiunii de igienizare si curatare a aparatului de aer conditionat. Retine ca un aparat de conditionat curat si igienizat functioneaza eficient, in parametri optimi, si asigura calitatea aerului din orice incapere.
Echipa Carpat Instal, formata din instalatori calificati, autorizati pentru lucrari de aer conditionat, asigura montaj, verificare, curatare, igienizare si completare cu freon aparate de aer conditionat in spatii rezidentiale, comerciale si industriale. La cele mai mici preturi si fara timpi lungi de asteptare in extrasezon!
Contacteaza-ne acum la numerele de telefon 0734 704 022 / 0733 985 244 / 0264 435 125 sau pe email, la office@carpat.eu.