Blog

Blog

Tevi de cupru sau polipropilena – ce sa alegi?

Etichete: , , , , , Instalatii sanitare, Instalatii termice 91 comments
featured image

 

Tevi de cupru sau polipropilena? Iata o intrebare nelipsita in cazul in care construim o casa noua sau avem in plan o renovare masiva.

Instalatia de apa si instalatia de incalzire necesita o atentie sporita deoarece confortul unei locuinte este asigurat in mare masura de buna functionare a acestora. Calitatea ambelor sisteme de instalatii depinde de calitatea lucrarii de executie (manopera), de alegerea materialelor adecvate si de calitatea acestor materiale.

Tevile pentru instalatia de apa si instalatia de incalzire pot fi tevi de cupru sau polipropilena. Alegerea materialului se face luand in considerare mai multe aspecte: pretul, rezistenta in timp, randamentul, dar si factorul estetic.

In continuare, iti aratam care sunt proprietatile, utilizarea, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de teava, pentru ca tu sa poti face cea mai buna alegere pentru locuinta ta.

 

  1. Tevi de cupru sau polipropilena: proprietati

Polipropilena, sau PPR, face parte din categoria materialelor termoplastice. Dura, rigida, polipropilena are o rezistenta mare la temperaturi inalte, o excelenta rezistenta chimica si la coroziune si o rezistenta medie la impact. Polipropilena este ecologica, non-toxica si prietenoasa cu mediul inconjurator. Are o greutate mica, astfel se transporta si se manipuleaza foarte usor.

Tevile din polipropilena (PPR) sunt tot mai des utilizate la instalatiile sanitare si de incalzire datorita calitatii, a manevrabilitatii facile si a pretului mic. Tevile PPR pot fi simple (fara insertie), cu insertie de fibra compozita sau cu insertie de aluminiu.

Cuprul este un material natural, unul dintre primele metale extrase si utilizate de oameni, existand dovezi care atesta utilizarea cuprului pentru tevile de alimentare cu apa inca din anul 2750 i.e.n. Foarte performant, cuprul rezista la temperaturi, presiuni si conditii meteo extreme, nu imbatraneste niciodata si nu isi schimba proprietatile.

Tevile din cupru sunt alegerea clasica pentru sistemele sanitare si termice. Foarte rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, dar si la actiuni mecanice externe. Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura.

 

  1. Tevi de cupru sau polipropilena: utilizare

Atat instalatia de apa, cat si instalatia de incalzire, pot fi construite utilizand ambele tipuri de tevi: tevi de cupru sau polipropilena.

Exista totusi situatii in care un tip de teava este de preferat celuilalt tip.

Tevile de polipropilena sunt recomandate in cazul instalatiilor de incalzire ingropate in pardoseala sau in perete, deoarece polipropilena este mai groasa si are o rezistenta crescuta la presiunea sapei sau a peretelui, si nu trebuie izolate asa cum trebuie cele din cupru. In schimb, in cazul instalatiei aparente, tevile de cupru arata mult mai bine din punct de vedere estetic, conductele de polipropilena avand un aspect masiv, in special in zonele de imbinare.

Sfatul nostru: in cazul in care instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat de termoficare, se recomanda tevile din PPR, datorita rezistentei mult mai ridicate la coroziunea chimica.

 

  1. Tevi de cupru sau polipropilena: avantaje si dezavantaje

Fie ca optezi pentru tevi de cupru sau polipropilena, trebuie sa stii ca manopera pentru ambele materiale este la fel de usoara si rapida, timpul de lucru fiind egal.

Exista insa, si diferente, iar ambele tipuri de tevi pot prezenta avantaje si dezavantaje.

Bunaoara, in privinta costurilor, tevile de cupru pot ajunge sa coste chiar si cu 20% mai mult decat tevile de polipropilena. In schimb, cuprul are o durata de viata  nelimitata si o garantie de 30 de ani. Polipropilena are o durata de viata medie de 50 de ani iar garantia variaza de la un producator la altul.

In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. Tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul insa pot atinge acelasi randament ca al tevilor din PPR, dar numai printr-o buna izolatie care presupune costuri suplimentare.

In comparatia dintre tevi de cupru sau polipropilena, inca un avantaj pentru polipropilena il reprezinta rezistenta la coroziunea chimica mult mai ridicata decat a cuprului. Tocmai de aceea v-am sfatuit sa optati pentru acest tip de tevi in cazul in care instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat, sistem in care conductele se curata cu substante chimice carora tevile de cupru nu le-ar rezista.

In schimb, la capitolul estetica, puncteaza tevile din cupru. Tevile din polipropilena sunt masive si inestetice, fitingurile fiind chiar mai mari si mai voluminoase decat teava in sine, in vreme ce tevile din cupru sunt subtiri si placute privirii. De asemenea, tevile din cupru se pot vopsi in diferite culori, pentru a se asorta perfect decorului fiecarei incaperi. Si tevile din PPR se pot vopsi, insa in cazul lor vopseaua nu rezista.

Fata de PPR, tevile din cupru prezinta o rezistenta sporita la socuri mecanice si sunt mai trainice datorita faptului ca imbinarile sunt realizate prin sudura.  In schimb, o instalatie din tevi de cupru este mai zgomotoasa decat una din tevi de polipropilena, care izoleaza mai bine fonic.

 

Speram ca articolul nostru te-a ajutat sa alegi intre tevi de cupru sau polipropilena pentru sistemele de instalatii din locuinta ta. Daca mai ai si alte intrebari referitoare la tevi de cupru sau polipropilena, nu ezita sa ne lasi un comentariu la acest articol, specialistii nostri iti vor raspunde bucurosi!

Articole similare

  • Ce sursa de caldura alegi pentru locuinta ta?
  • Cum sa faci economie la gaze
  • cum sa faci economie la incalzire
  • Care este rolul unui dedurizator apa?

91 comments

Gigi - 20 iulie 2015 Raspunde

Eu am ales tevile de polibutilena, care au o durata de viata foarte ridicata si nu sunt cu mult mai scumpe decat cele de cupru sau ppr.

Gabriel Popescu - 29 august 2015 Raspunde

Doresc sa racordez instalatia de apa care vine in casa dela caminul principal prin teava de cupru , lungimea intre casa si camin fiibd de cca 15m. As opta pentru teava de cupru de diametrul interior 35mm si grosime de perete 3-4mm. Ce sfat imi dati?

admin - 26 octombrie 2015 Raspunde

Buna ziua,
Nu recomandam realizarea instalatiei de apa potabila din teava de cupru deoarece aceasta nu este propice pentru sanatate. Materialul recomandat pentru teava este polipropilena.
O zi frumoasa!

Marius - 18 noiembrie 2015 Raspunde

Buna ziua, vreau sa instalez o centrală în condensație ,si teava pentru calorifere sa fie îngropată în perete , ce fel de țeava îmi recomandați ?
Mulțumesc anticipat

admin - 17 mai 2016 Raspunde

In cazul in care doriti ca teava sa fie ingropata in perete, va recomandam utilizarea tevii de polipropilena (PPR).

Adrian Teretean - 30 noiembrie 2015 Raspunde

Buna ziua,
Interesant comentariu! In articol este specificat, referitor la cupru: “Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura” si “cuprul are o durata de viata nelimitata “.
Am citit destul de mult in legatura cu acest subiect, diverse pareri contradictorii.
Nu sunt specialist in domeniu insa parerea mea este ca durata de viata nelimitata pentru Cu este adevarata daca vorbim de tevi interioare, protejate.
Pentru racordul camin-casa (subteran) consider ca alegerea polipropilenei este recomandabila datorita rezistentei la coroziune, in primul rand.

admin - 17 mai 2016 Raspunde

Buna ziua,
Pe langa polipropilena se poate alege si utilizarea polietilenei.

Sorin - 3 decembrie 2015 Raspunde

Vreau sa scimb instalatia de incalzire si am cumparat un ppr fara insertie de aluminiu. Este vreo problema?

admin - 6 iunie 2016 Raspunde

In cazul instalatiei de incalzire este recomandata teava PPR cu insertie deoarece pentru temperaturi de peste 60° aceasta se dilata, iar in cazul in care aceasta are insertii dilatarea este evitata.

Ion Neculai - 4 decembrie 2015 Raspunde

Am deja centrala pe gaze in functiune si toata intalatia a fost facuta cu polipropilena . Am de gand sa fac ceva modificari in casa si am de gand sa schimb PPR-ul cu tevi de cupru ingropate ( ascunse) . Ce imi recomandati , sa tin tevile de polipropilena sau sa le schimb cu cupru ?

admin - 6 iunie 2016 Raspunde

Tevile de cupru ingropate nu sunt recomandate din cauza lipiturilor la care in timp apar scurgeri, iar mai mult decat atat daca tevile ingropate nu prezinta defecte se recomanda sa ramana asa si se sugereaza doar efectuarea unei curatiri. Utilizarea tevilor de cupru aparent este recomandata si din cauza aspectului placut pe care il creeaza in ambianta unei camere.

Catalin - 31 ianuarie 2016 Raspunde

Va salut, este o problema sa fie instalatia de la o centrala pe lemne din cupru, iar caloriferele din aluminiu.va multumesc

admin - 18 august 2016 Raspunde

Buna ziua,

Din experienta noastra de lucru, nu am semnalat nicio problema in acest sens.

Sami - 16 octombrie 2017 Raspunde

Buna ziua,

Nu am experienta in efectuarea de instalatii termice si nu stiu daca sau cum sunt tratare pe interior caloriferele de aluminiu. Experianta am in instalatii de racire pe apa ale calculatoarelor si stiu ca nu este deloc recomandata combinarea Cu cu Al pentru radiatoare si restul componentelor (waterblock, fitting-uri).
Ideea e ca daca un calorifer de aluminiu nu e tratat in niciun fel si in aceiasi instalatie exista cupru este o problema datorita coroziunii galvanice (https://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_corrosion). Cuprul va actiona ca un catod si aluminiul ca anod. Astfel aluminiul se va oxida iar pe cupru vor aparea depuneri.
O rezolvare ar fi introducerea in instalatie a unui agent anticorozov dar nu as putea da mai multe sfaturi in acest sens

IONESCU RALUCA - 20 februarie 2016 Raspunde

Nu sunt recomandate pentru apa potabila nici tevile de cupru cu puritate de 99% (CARBON FREE)?
Prieteni din Italia si Canada spun ca au in casa tevi de cupru la bucatarie.
Dumneavoastra nu aveti tevi de Cu avizate pentru apa potabila sau nu se comercializeaza in Romania in general?
Pentru tevile de cupru de la SILMET cei de la ROMSTAL mi-au dat un aviz de la Ministerul Sanatatii din 5.iunie.2013 in care scrie “Produsul va fi utilizat la instalatii sanitare ce vin in contact cu apa potabila”
***teava CU bara – 0.15×0.7mm = 10.04 Producator: SILMET SPA
http://www.romstal.ro/teava-cupru-in-bara-pt-incalzire-sanitare-l-3m-d-15×0-7mm-p5425.html
***teava CU bara – 0.15x1mm = 13.90 Producator: SILMET SPA
http://www.romstal.ro/teava-cupru-in-bara-pt-incalzire-sanitare-l-3m-d-15x1mm-p5411.html
***Tevile de la Romstal sunt:
http://www.romstal.ro/teava-cupru-pentru-incalzire-si-instalatii-sanitare-c2966.html
Multumesc

admin - 18 august 2016 Raspunde

Buna ziua,

Compania noastra nu comercializeaza materiale, ci doar utilizeaza materiale de la furnizori zonali. Detalii legate de acestea puteti sa solicitanti de la comercianti.

Attila - 21 februarie 2016 Raspunde

Buna Ziua …am construit dupa casa 2 camere si 1 pt centrala si as vrea sa prelungesc cu aprox 11m instalatia pana la camera centralei viitoare .specific . Ca in casa veche am instalatie cu cupru vreau sa mut centrala pe lemne in camera centralei 11m si vreau sa pun tevile in sapa..intrebarea mea este ce fel de teava sa fac legatura intre centrala noua si casa veche in sapa..va multumesc anticipat..ppr sau cupru..

admin - 18 august 2016 Raspunde

Buna ziua!
Tevile de PPR sunt mai ok. Pret mai mic, legaturile sunt mai sigure, mai ales cand vine vorba despre tevi ingropate.

Luigi Negrea - 24 februarie 2016 Raspunde

-Buna ziua. va multumim ca veniti in ajutorul nostru cu sfaturi corecte , date de profesionisti. La o casa PARTER + ETAJ, cu suprafata utila de 200 mp cu ziduri din caramida cu grosimea de 0,65m, neizolata exterior, ce ne sfatuiti sa folosim pentru incalzirea centrala ( gaz, lemne, peleti) ? Ce fel de materiale ar fi indicat sa folosesc pentru instalatia de incalzire, fara sa fac rabat la calitate , pentru fiecare in parte dintre cele trei variante de combustibil ?
Multumesc anticipat !!!!

admin - 12 august 2016 Raspunde

Costurile initiale (racordare la gaz, proiect, etc.) sunt mai mari atunci cand se alege instalatia pe gaz, insa in timp aceasta varianta ramane cea mai ieftina la acest moment. De asemenea, fara a face rabat de la calitate si a pastra preturi favorabile, este avantajoasa utilizarea tevilor de PPR sau a sistemului Rehau.

cami - 20 martie 2016 Raspunde

Buna! Momentan instalatia de incalzire e realizata prin tevi henco (de aprox 16 ani). anul acesta am decis sa le schimbam, am spus eu cupru. acum sunt in ceata cu totul. nu stiu care sa le alegem . Mentionez ca centrala e pe lemne cu ardere normala .

admin - 12 august 2016 Raspunde

Noi recomandam utilizarea tevilor de PPR in defavoarea altor tipuri de tevi. Avantajele sunt date de pretul mic si calitatea net superioara a imbinarilor. Avantajul mare al imbinarilor de calitate este util mai ales atunci cand instalatia se face prin incalzire.

Gabi - 4 iunie 2016 Raspunde

Bună ziua m-ar interesa și pe mine dacă pot sa montez o centrala cu teava de cupru și calorifere de aluminiu.am inteles ca cupru corodeaza aluminiu .

admin - 12 august 2016 Raspunde

Cu privire la acest subiect parerile sunt impartite, insa din experienta noastra, noi nu am sesizat niciun fel de reactie intre cupru si aluminiu.

admin - 6 iunie 2016 Raspunde

Indiferent de tipul de teava PP, pentru a nu ingheta, este recomandat ca teava sa fie izolata sau ingropata la minim 80 cm adancime, iar iarna se recomanda golirea instalatiei.

Iosif - 13 iunie 2016 Raspunde

Nu ati prea intrat in detalii la pret, factorul cel mai important pentru cei cu putin bani. Am auzit ca tevile de PPR sunt mai ieftine dar imbinarile (coturi, t-uri, etc.) costa mai mult si ca iesi tot pe acolo.

admin - 12 august 2016 Raspunde

Indiferent de costurile probabil putin mai mari cu unele materiale, varianta care ramane mai ieftina este cea pe PPR.

Delia Coman - 7 iulie 2016 Raspunde

Buna ziua, am o centrala montata din anul 2000 cu tevi henko si as dori sa le inlocuiesc cu cupru sau ppr, cam cat ar fi manopera pentru in.ocuirea acestora pe traseul vechi, pentru un apartament de trei camere si 6 calorifere?

Daniel - 14 iulie 2016 Raspunde

Am optat mai demult pentru instalatie de cupru . Din pacate in baie , unde normal se formeaza umezeala, tevile devin insestetice din cauza oxidarii. Ce solutie recomandati in acest caz? Exista un lac special rezistent la temperaturi ridicate ?
Multumesc

Geko - 2 octombrie 2016 Raspunde

Exista la marile magazine de bricolaj o vopsea speciala pentru instalatii de incalzire, care rezista la temperaturi mai ridicate.

Maria - 7 septembrie 2016 Raspunde

Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti in legatura cu schimbarea tevilor de la apa calda menajera de la subsolul blocului, teava de ppr sau cupru> va rog dimensiuni la teava (de calitate), As dori citeva explicatii in legatura cu instalatia de incalzire de la subsol, a fost inlocuita cu 12 ani in urma, nu a fost izolata, teava este de “plastic“ ce inseamna recalibrarea acestei instalatii in ce consta si cit ar fi manopera pentru executarea ei, se reduc costurile cu incalzirea? Multumesc

admin - 27 februarie 2017 Raspunde

Buna ziua si bine ati venit! Recomandam utilizarea tevilor de PPR si izolarea neaparata a acestora cu izolatie k-flex sau elastomer. Dimensionarea tevii se face in functie de necesarul de caldura al blocului, deci ne este greu sa va recomandam o dimensiune anume fara a vedea situatia la fata locului. In ceea ce priveste costurile, acestea nu pot fi nici macar estimate deoarece fiecare lucrare este tipica si are particularitatile sale. Pentru intocmirea unei oferte de pret il puteti contacta pe colegul nostru Ispas Olimpiu la numarul de telefon 0724-364044.

buna ziua teava ppr fara insertie se poate folosi si pentru alimentarea ape calde menajere daca e instalatia ingropata.. - 23 octombrie 2016 Raspunde

multumesc…

admin - 6 februarie 2017 Raspunde

Cu multa placere!

mitel - 7 noiembrie 2016 Raspunde

ce diametru ar trebui sa aiba teava de cupru la o centrala de apartament pentru apa calda

admin - 2 februarie 2017 Raspunde

Ø15 sau Ø18

Lostun marcel - 29 noiembrie 2016 Raspunde

Am facut instalatiea pt încălzire cu ppr cu inserție de aluminiu ,e vreo problemă dacă o pun pe sub sapă? ???

admin - 2 februarie 2017 Raspunde

Nu este nicio problema atat timp cat este izolata.

Cosmin - 4 decembrie 2016 Raspunde

Buna ziua. As dori sa fac un semineu cu incalzire normala. Ce teava mi-ati recomanda dintre cupru si ppr?

admin - 2 februarie 2017 Raspunde

Cupru daca se monteaza aparent sau compozit in cazul in care se ingroapa in pardosea.

Rebecca - 20 ianuarie 2017 Raspunde

Buna ziua. Stiti cumva daca tevile din ppr sunt exceptate de la calculul energiei termice consumate, intrucat nu incalzesc? Unde as putea gasi asemenea informatie? Multumesc.

admin - 2 februarie 2017 Raspunde

Noi nu suntem in masura sa va dam astfel de informatii, insa Federatia Asociatiilor de proprietari din Cluj va poate ajuta cu detalii.

Costel Spirache - 21 ianuarie 2017 Raspunde

Salut, Doresc sa achizitionez o centrala pe combustibil solid, as dori sa fac istalatia de incalzire pe PPR aparenta, intrabarea mea este, ce insertie trebuie sa aibaPPR-ul pentru a nu se lasa la temperaturi mai mari de 60*c?

admin - 2 februarie 2017 Raspunde

Se recomanda insertie de aluminiu, dar avand in vedere costurile ridicate este ok si insertia de compozit.

utzu - 18 februarie 2017 Raspunde

va salut cu respect.am si eu o intrebare caci sunt putin in ceata,si anume : acu lucrez la casa si va urma in curand instalatia de incalzire…o voi face cu ppr cu fibra compozita ,tevile vor fi ascunse in perete…intrebarea e:trebuie sa pun izolatie pe tevi ? mentionez ca instalatia va fi in perete de bca si casa e izolata pe exterior.multumesc frumos

admin - 27 februarie 2017 Raspunde

Buna ziua si bine ati venit! Noi recomandam izolarea tuturor tevilor ingropate, indiferent de tipul de perete sau de izolatia acestuia. Spor la treaba!

Johny - 25 februarie 2017 Raspunde

Buna ziua. In curand, pentru un apartament neizolat, va trebui sa spun instalatorului ce tip de instalatie sa foloseasca: ppr sau cupru, aparent sau ingropat in pardoseala. Va rog sa imi scrieti opinia dumneavoastra iar in cazul in care raspunsul este ppr prin pardoseala va rog sa imi scrieti ce tip de ppr tb folosit: cu sau fara insertie, cu sau fara burete pe exteriorul tevii, etc.. Multumesc frumos.

admin - 27 februarie 2017 Raspunde

Buna ziua si bine ati venit! Pentru teava montata aparent se recomanda cuprul, iar pentru teava ingropata in pardoseala se recomanda teava PPR cu fibra compozit-izolata pentru cea montata in pardoseala.

Daca se monteaza ingropat se recomanda izolarea acesteia, indiferent daca locuinta este izolata sau nu. Insertia de aluminiu este cea mai recomandata, insa pretul este destul de ridicat, astfel incat este OK si teava cu fibra compozit.

mad - 22 aprilie 2017 Raspunde

Va salut! Pana la ce temperatura poate rezista teava PPR? Se poate folosi pentru un panou solar presurizat, pentru transmisia antigelului intre panou si rezervor? Va multumesc!

Mesterul Carpat - 16 mai 2017 Raspunde

Salutare! Teava PPR rezista pana la 95 grade Celsius, insa din pacate nu va putem da detalii legate de panoul solar pentru ca nu suntem specializati. Multumim si noi!

Tavi dodo - 16 mai 2017 Raspunde

Teava ppr ppr fi 32 pe ce distanta pierde 1 grad Celsius?

Octadodo - 17 mai 2017 Raspunde

Buna ziua! As dori sa va intreb daca stiti care este pierderea de temperatura la o teava ppr fi 32 . Grad pe metru! Multumesc!

Mesterul Carpat - 22 mai 2017 Raspunde

Buna ziua, aceasta informatie v-o poate furniza producatorul tevilor, de el depinde rezistenta tevilor, unele pot avea rezistenta mai ridicata, altele mai putin.

Raluca - 18 iunie 2017 Raspunde

Renovez o baie de apartament si instalatorul insista sa schimb tevile de la cada , care sunt din cupru si au fost schimbate acum doi ani, cu tevi de polipropilena. Spune ca tevile de cupru in contact cu apa fierbinte emana niste vapori care afecteaza sanatatea. Evident ca nu este adevarat, insa as vrea sa stiu daca tevile de polipropilena ar influenta in bine presiunea apei de la dus si daca au si alte avantaje. Multumesc.

Mesterul Carpat - 20 iunie 2017 Raspunde

Buna ziua, nu este necesar sa schimbati tevile. Nu exista avantaje fata de teava de cupru si nici nu influenteaza presiunea apei.

Circiumarita Maria - 23 iulie 2017 Raspunde

Buna seara. Am nevoie de un sfat . Vreau sa refac instalația termică , mai precis sa schimb țevile ce pleaca din centrala pana în casa . Distanța intre cele doua clădiri este de aprox. 10 m, iar țevile trebuie sa fie îngropate în pământ . Instalația veche a fost din cupru si acum as vrea sa folosesc altceva. Ce țevi sa folosesc astfel încât sa nu înghețe?

Mesterul Carpat - 24 iulie 2017 Raspunde

Buna ziua! Varianta cea mai buna pe care noi o recomandam este teava de PPR izolat. Are pierderi de caldura foarte mici si rezistenta foarte mare, de aceea este potrivita pentru instalatiile ingropate sub pamant.

Maria - 10 august 2017 Raspunde

Vreau sa schimb instalatia apa calda,rece la o casa, demisol,parter,etaj,care ar fi recomandarea si ce dimensiuni,va fi ingropata,dar la incalzire centrala propie

Mesterul Carpat - 17 august 2017 Raspunde

Buna! Cel mai bine ar fi sa chemati un instalator la fata locului. Sunt mai multe aspecte pe care acesta trebuie sa le verifice inainte de alegerea tevilor pentru intreaga instalatie de apa. Daca vreti sa apelati la expertiza echipei noastre, colegul nostru Olimpiu(0724 364 044) va poate ajuta.

miaunela - 27 septembrie 2017 Raspunde

Buna am instalatia de încalzire facuta pe henco la centrala electrica…..acum as vrea sa montez un termosemineu pe lemne.oare e nevoie sa schimb teava de he.nco?

Mesterul Carpat - 5 octombrie 2017 Raspunde

Buna ziua! Noi recomandam ca teava henco sa fie schimbata cu teava de cupru.

Paraschiv - 29 septembrie 2017 Raspunde

Buna ziua….Doresc sa cumpar o centrala termina pe lemne,si as vrea sa-mi faceti o recomandare legata de marca si de nr de elementi,ce tip de calorifere,fabricant …etc. mentionez ca imi trebuie pentru o suprafata de aproximativ 160m2.am cunostinte minime in domeniul asta…Multumesc

Mesterul Carpat - 5 octombrie 2017 Raspunde

Buna ziua! In functie de bugetul dumenavoastra, va recomandam Wiesmann pentru calitate superioara cu un pret mai ridicat sau Atmos pentru un buget putin mai restrans, insa este recomandat ca principiul de functionare sa fie prin gazeificare. Nr. de elementi si marca caloriferelor depind de nevoile si dorintele pe care le aveti pentru spatiul respectiv, insa recomandam caloriferele din aluminiu.
Mai multe detalii si specificatii tehnice puteti afla direct de la comerciantii de centrale termcie si accesorii pentru acestea.

George - 27 octombrie 2017 Raspunde

Buna ziua!am montat de curând o centrala pe lemne,instalația este din ppr cu fibră și aș vrea să știu la ce temperatura trebuie să fie apa că sa nu am probleme cu țeava, caloriferele sunt din fonta,(Ferroli) multumesc frumos!centrală este rima de 33 kW

Nelepcu Costica - 19 noiembrie 2017 Raspunde

Vreau sa instalez o centrala electrica la o casa izolata termic cu o S-80 mp..cu 5 calorifere! Ce tip de centrala (220V)..recomandati si ce dimensiuni(fi).ar trebui la tevile ppr? Va multumesc!

Bogdan - 21 noiembrie 2017 Raspunde

Buna ziua ! As dori sa va intreb daca pt a spori presiunea apei de la dus este benefica schimbarea tevilor de cupru cu tevi de ppr?un instalator mi a spus ca tevile de cupru pe care le am montate se oxideaza pe interior si diametrul se micsoreaza, presiunea fiind astfel limitata.Montarea tevilor ppr vor avea ca si efect sporirea presiunii apei ?
Va multumesc! Va salut cu respect!

Madalin - 23 noiembrie 2017 Raspunde

Buna ziua,am o casa parter+etaj total 190m2 și mă gândeam să fac instalația in felul următor:centrala Viessmann de 35kw la parter in pardoseala cu PEX și la etaj țeava PPR cu inserție aluminiu fara sa o mai izolez ascunsa perete de cărămidă duroterm cu lățime de 18cm plus izolație de 10cm cu grafitat 80eps.procedez corect?ce imi recomandați?multumesc

Cristian Todea - 29 noiembrie 2017 Raspunde

Buna ziua. Aș dori o recomandare din partea dumneavoastra. La o instalatie de incalzire ingropata, din ppr cu fibra bazaltica, se impune izolarea tavilor in sapa si in bca?

Martin - 1 decembrie 2017 Raspunde

Va salut
Am tot facut instalatii cu ppr si sanitare si la incalzire pt calorifere.
Dar am in plan la casa noua fiind la rosu acum sa sac incalzire in pardoseala si am achizitionat deaja un val de teava PEX adus din italia.
Intrebarea este .ar fi o problema daca teava pex. asi folosio si la distribuirea apei in calorifere are vro problema. Deci va fi o incalzire in pardoseal plus caloriferele
Va multumesc pt atentie astept raspuns

Alina - 4 decembrie 2017 Raspunde

Buna trebuie sa schimb instalația la bloc și să monteze centrală și nu știu ce țevi sa folosesc vor fi aplicate nu ingropate

Buna ziua - 12 ianuarie 2018 Raspunde

Buna ziua, doresc să fac o mini benzinărie pentru folosința proprie , întrebare a e : ppr-ul e rezistent la motorina ? Pot face conductele din pp ? Mersi

Tamas Ciprian - 15 ianuarie 2018 Raspunde

Buna!Vreau sa fac o instalatie cu ppr prin sapa ,cineva mi-a spus ca trebuie izolata pentru a se putea dilata, si acm nu stiu ce sa fac, sa o izolez sau nu?

Panoiu Adrian - 22 ianuarie 2018 Raspunde

Buna seara! Am o casa construita din caramida si as vrea sa montez instalatia de incalzire prin perete. Ce teava imi recomandati sa folosesc? Va multumesc!

Florin george - 3 februarie 2018 Raspunde

Bună ziua, în 2016 am schimbat centrala veche cu una în condensatie și la sfatul instalatorului am schimbat țevile din ppr în cupru. Toate bune și frumoase, estetic. Problema este ca stau la parter și iarna se face mult condens pe țevile, implicit pete mici de mucegai în colturi. Plus ca suna țevile de cupru suna de numai. Când aveam ppr nu aveam gram de mucegai în spatele țevilor. Umiditate în casa 50%,uscator de rufe. Blocul izolat exterior. În momentul de fata sunt dispus sa schimb iarăși în ppr. Ce ma puteți sfătui? Mulțumesc

Mesterul Carpat - 12 februarie 2018 Raspunde

Bună ziua, în acest caz recomandarea noastră este să vă asigurați o izolare a țevilor cu izolație K-flex.

Sabina - 18 februarie 2018 Raspunde

Bună ziua .
Răspunsurile dvs. profesioniste date celor dinaintea mea , mă determină să vă abordez cu mult curaj .
Instalația sanitară de apă și de încălzire a fost montată acum aprox. 10 ani din țeavă Pexal ( Henko ) .
În baie , din cauza umezelii specifice , legăturile metalice ( T-uri , Racorduri , etc. ) au prins rugină . Teamă îmi este ca acestea să nu cedeze când mi-e lumea mai dragă , cu consecințe nedorite ( inundație ) .
Vă rog să-mi spuneți ce soluție să adopt : 1. Să schimb doar instalația din baie cu alta tot din Pexal ? 2 . Să înlocuiesc această instalație cu alta din PPR doar în baie ? 3 . Să înlocuiesc TOATĂ instalația din apartament cu PPR ?
Vă mulțumesc , cu stimă .

Mesterul Carpat - 20 februarie 2018 Raspunde

Buna ziua,
Va multumim pentru increderea acordata! 🙂 Recomandarea noastra este de inlocuire a intregii instalatii cu conducte PPR. Avand in vedere vechimea instalatiei de Henco, incercarea repararii acesteia ar putea duce la costuri mai ridicate si poate chiar si la evenimente neplacute.
O zi frumoasa!

Silav Ovidiu - 5 martie 2018 Raspunde

Buna ziua, in urma cumpararii unui apartament as dori sa modific un pic instalatia prezenta si sa o si inlocuiesc cu altceva ( momentan este pexal ). Cu ce anume ma sfatuiti sa o schimb? PPR ,Cupru …sau (am inteles ca ar mai exista) Teava multistrat prin presare sau compresie …ceva de genul
Mentionez ca va veni montata aparent. Va multumesc !

Mesterul Carpat - 21 martie 2018 Raspunde

Buna ziua! Va recomandam sa folositi conducte de cupru daca doriti sa le montati aparent si conducte de PPR daca doriti sa le montati in perete.

Corneliu - 12 martie 2018 Raspunde

Buna ziua,
Trebuie sa schimb instalatia facuta din pexal la casa parintilor mei.
Centrala este pe lemne ceea ce inseamna ca exista variatii de temperatura, ajungand in unele cazuri(rare ce-i drept) la 90 grade sau chiar depasind.
Eu ca idee prefer ppr-ul deoarece am mai lucrat cu el.
Va rog sa-mi spuneti daca sunt nevoit sa fac cu tevi din cupru sau ppr-ul rezista fara probleme la aceste temperaturi.

O zi insorita!

Mesterul Carpat - 21 martie 2018 Raspunde

Buna ziua, conductele de PPR rezista si la temperaturi inalte, deci va puteti baza linistit pe ele. O zi frumoasa!

Cornel - 17 martie 2018 Raspunde

Buna seara!
As dori sa imi cumpar centrala pe gaze pentru apartament cu suprafata de aprox 60 m2.Ce marca considerati ca este mai buna si economica si cu cati kw? Iar legat de instalatie ce mi-ati sugera? cupru sau PPR ?

Mesterul Carpat - 20 martie 2018 Raspunde

Buna ziua,
In ceea ce priveste recomandarea unei marci, exista mai multe variante de o calitate inalta si ne este greu sa facem o anumita recomandare. In general achizitionam pentru clientii nostri centrale Wiesmann. Va recomandam o centrala de 24 kw.
Totodata, in cazul in care dorim ca instalatia sa fie montata aparent, pe perete, va recomandam teava de cupru, iar daca tevile vor fi “ingropate” in perete, va recomandam conducte de PPR.

DANA - 18 martie 2018 Raspunde

Buna ziua! Va rog frumos sa imi dati un sfat.Vrem sa instalam o centrala pe lemne ,incalzirea va fi la parter si mansarda(exteriorul casei e izolat dar mansarda nu e izolata) ne puteti spune ce calorifere ar fi indicate din aluminiu sau otel,.?? Tevile vor fi instalate aparent si vor fi si pt apa potabila ce ne recomandati cupru sau ppr si daca e indicat sa se bage antigel in instalatie pt inghet. Va multumesc!!!!!!

Mesterul Carpat - 20 martie 2018 Raspunde

Buna ziua,
Va recomandam calorifere din aluminiu, retin mai bine caldura si sunt mai durabile in timp. In cazul montarii aparente a conductelor recomandam conductele de cupru, au un aspect mult mai placut, iar in cazul in care sunt perioade in care nu locuiti acolo permanent, va recomandam desigur introducerea de antigel in instalatie, combinat cu apa, deoarece integral ridica costuri foarte mari.

Florin - 17 aprilie 2018 Raspunde

Buna ziua,
Va rog sa imi dati un sfat. Am o casa noua si vreau sa fac instalatia sanitara, ce tip de teava sa folosesc pentru apa calda si apa rece: Teava de polipropilena cu insertie de fibra compozita DN20 alba (pentru tipul acesta de teava am primit oferta), teava de cupru sau Tevi PE-Xa pentru apa potabila REHAU (si la cea din urma am primit oferta, dar sincer cam scump)

Mesterul Carpat - 19 aprilie 2018 Raspunde

Buna ziua. Daca aveti posibilitatea, va recomandam utilizarea tevilor Rehau, in caz contrar noi recomandam conductele din polipropilena. O zi frumoasa!

Laurentiu Turcu - 26 aprilie 2020 Raspunde

Buna ziua, vreau sa schimb la mine acasa toata instalatia (caldura si menajera). Instalatia de caldura va fi incalzire in pardoseala iar cea menajera toate tevile vor fii sub sapa. Imi spuneti va rog ce fel de teava/tub sa folosesc? Mai logic pare sa folosesc Pexal pentru ca nu voi avea asa multe conexiuni. Celelalte de PPR si cupru trebuiesc imbinate avand in vedere ca cele mai lungi sunt de 5m din cate stiu.
Ce fel de teava/tub recomandati pentru incalzirea in pardoseala? Sunt tot felul de firme gen: Rehau, Uponor, Purmo etc.
Multumesc

Mesterul Carpat - 6 octombrie 2020 Raspunde

Bună ziua! Recomandarea noastră este să optaţi pentru PE-xa fără îmbinări. În pardoseală merge şi PPR cu inserţie. 🙂

Clau - 23 septembrie 2020 Raspunde

Buna ziua, vreau sa pun o centrală pe lemene prin gazeificare Atmos , țevile vreau sa le ascund in pardoseala , ce recomandați ? Din ce material sa iau țevile ?

Mesterul Carpat - 6 octombrie 2020 Raspunde

Bună ziua! Recomandarea noastră este să optaţi pentru PE-xa fără îmbinări. În pardoseală merge şi PPR cu inserţie. 🙂

Adauga comentariu